Dublu eveniment cultural-istoric duminică în parohia Tibru

Duminică, 8 noiembrie va avea loc, la Tibru, inaugurarea Centrului cultural-catehetic „Sf. Ierarh Eftimie, Izvorâtorul de mir” și totodată a Expoziției etnografice a localității, informează Arhiepiscopia de Alba-Iulia. Acest proiect a fost gândit pentru a conserva patrimoniul mobil și imobil al satului românesc și a stimula dorința de cunoaștere a valorilor creștine exprimate în stilul de viață a înaintașilor. El s-a făcut posibil prin buna colaborare dintre Parohia Ortodoxă Tibru și Consiliul Județean Alba.

Centrul v-a funcționa în aceeași cladire cu expoziția etnografică și va încerca să alcătuiască o simbioză perfectă între trecut, prezent și viitor. Clădirea gazdă a fost construită pe la sfârșitul secolului XIX și a avut de-a lungul timpului mai multe funcțiuni ca: școală confesională și apoi casă parohială. Aceasta a fost renovată și se poate da în folosință. Tot în cadrul centrului, cu sprijinul Bibliotecii județene și a unor sponsori s-a alcătuit și o bibliotecă ce cuprinde volume din diferite domenii. Acțiunile ce se vor desfășura în cadrul acestui centru fac parte dintr-un proiect mai amplu al Patriarhiei Române numit „Hristos împărtășit copiilor”.

Acest proiect răspunde necesității urgente de a oferi copiilor Cuvântul lui Dumnezeu într-o formă adecvată lor, care să le deschidă inimile spre adevăratele valori ale vieții. În lumea contemporană secularizată, de multe ori, caracterul și ținta educației copiilor slujesc valorilor lumii secularizate (câștigul material, puterea, prestigiul, plăceri și succese efemere). De aceea, Biserica propune valori eterne care depășesc bogăția materială și moartea biologică, pentru că oferă copiilor iubirea eternă a lui Hristos pentru copii, adulți și vârstnici.

Pe lângă orele de la clasă, părintele paroh se va întâlni la acest centru cu copiii, dar nu numai, pentru a realiza, mai ales în timpul vacanțelor, educația continuă în vedera înțelegerii și dobândirii Adevărului.

Pe lângă cele amintite se va comemora și aniversarea a 225 de ani de la încheierea Armistițiului de la Tibru între răsculații lui Horea, Cloșca și Crișan și autoritățile habsburgice (noiembrie 1784). În acest sens la monumentul ridicat în memoria martirilor neamului se va oficia un parastas de pomenire și se vor depune coroane de flori.

Programul manifestărilor este următorul:

– de la ora 10:00, Sfânta Liturghie la biserica parohială

– de la ora 12:00, inaugurarea Centrului cultural-catehetic „Sf. Ierarh Eftimie, Izvorâtorul de mir” și a Expoziției etnografice

– de la ora 13:00, parastas de pomenire pentru Horea, Cloșca și Crișan, depunere de jerbe și alocuțiuni.

Comentarii Facebook


Știri recente