Dublă sărbătoare pentru mai multe biserici și mănăstiri din Moldova

Mai multe lăcașuri de închinăciune se află astăzi, 1 octombrie 2009, în sărbătoare, când Biserica noastră prăznuiește Acoperământul Maicii Domnului și pe Sfinții Cuvioși Iosif și Chiriac de la Bisericani, informează cotidianul Ziarul Lumina. În bisericile din Mitropolia Moldovei și Bucovinei a avut loc aseară slujba Vecerniei unită cu Litia, iar în mănăstiri a fost oficiată Privegherea, urmând ca astăzi să se oficieze slujba Sfintei Liturghii.

Mănăstirea Bisericani din județul Neamț își serbează astăzi două hramuri. Paraclisul acestei obști monahale, închinat Acoperământului Maicii Domnului, dar și biserica mare, aflată în construcție, ocrotită și de Sfinții Cuvioși Iosif și Chiriac de la Bisericani, prăznuiți astăzi de Biserica noastră, își cinstesc ocrotitorii. Aseară a avut loc slujba Privegherii, iar astăzi programul liturgic va continua cu slujba Ceasurilor, Acatistul Sfinților Cuvioși Iosif și Chiriac și Sfânta Liturghie, care va fi săvârșită pe un podium special amenajat în curtea mănăstirii. La final, preoții și credincioșii vor merge în procesiune la peștera Cuviosului Chiriac. Canonizarea Sfinților Cuvioși Iosif și Chiriac de la Bisericani s-a făcut în cadrul sesiunii de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din data de 5-7 martie 2008, iar proclamarea solemnă a canonizării a avut loc pe data de 5 iunie la Mănăstirea Neamț, alături de alți șapte Cuvioși nemțeni. Proclamarea locală a canonizării Sfinților Cuvioși Iosif și Chiriac de la Bisericani a avut loc în urmă cu un an la Mănăstirea Bisericani, în prezența a sute de credincioși care s-au închinat la moaștele acestor sfinți.

Tot astăzi își va serba hramul biserica mare a Mănăstirii Hadâmbu, ce a fost sfințită anul trecut de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de alți ierarhi ai Bisericii noastre. Așezământul bisericesc cu hramul „Acoperământul Maicii Domnului” a fost ridicat începând cu anul 1996, prin osârdia și vrednicia protos. Nicodim Gheorghiță, starețul mănăstirii. Biserica este pardosită cu marmură de Rușchița, prelucrată în atelierele de la Holboca – Iași. Pictura sfântului lăcaș a fost începută de maestrul Vasile Buzuloiu și continuată de către ucenicul său, Vasile Gheorghiță. Demisolul Bisericii „Acoperământul Maicii Domnului” servește drept paraclis, fiind pus sub protecția Sfântului Ierarh Nicolae.

Hram va fi astăzi la capela parohiei „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din cartierul ieșean Galata, unde s-au oficiat sfintele slujbe până când s-a construit demisolul bisericii noi, la biserica parohiei Burdujeni, Protopopiatul Suceava 1, precum și la Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului” – Dorna Arini, județul Suceava. Sărbătoare va fi și la Schitul Oneaga al Mănăstirii Sihăstria Voronei, din județul Botoșani, care a fost ctitorit de boierul Niculai Cristescu în anul 1775. Prin poruncă domnească, biserica din lemn a fost demontată și transportată în satul Vânători, comuna Gorbănești, unde a fost remontată și folosită în continuare drept biserică de mir. În anul 1994, Preasfințitul Calinic Botoșăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a avut inițiativa reînființării acestei vechi așezări monahale cu obște de călugări, așa cum a fost inițial. Schitul este construit în mijlocul pădurii de stejar de pe Dealul Mănăstirii, la 1,5 kilometri est de satul Oneaga.

Comentarii Facebook


Știri recente