Drepturile omului, din perspectivă creștină

Ieri, 20 octombrie a.c., s-a desfășurat la Iași a XI-a ediție a simpozionului internațional „Drepturile Omului – dimensiune spirituală și acțiune civică”, eveniment organizat de Institutul român pentru Drepturile Omului, Mitropolia Moldovei și Bucovinei, Episcopia Romano-Catolică de Iași și Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. După rugăciunea la care Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, i-a îndemnat pe toți cei prezenți, deschiderea lucrărilor a fost făcută de directorul Institutului Român pentru Drepturile Omului ( IRDO), care a vorbit despre importanța acestui eveniment pentru societatea românească.

„Ajunși la a XI-a ediție a acestui eveniment, unde organizatori sunt, pe lângă IRDO și Universitatea «Alexandru Ioan Cuza», și Mitropolia Moldovei și Bucovinei și Episcopia Romano-Catolică de Iași, putem spune că avem aici un exemplu de conclucrare într-o atmosferă de toleranță exemplară și de bune rezultate. Ținând cont de legătura dintre religie și morală, conlucrarea dintre religii are un rol deosebit de important, deoarece împreună cultivăm dialogul, toleranța și valorile pentru îndeplinirea unor idealuri comune”, a spus, în deschiderea lucrărilor, directorul Institutului Român pentru Drepturile Omului, Irina Moroianu Zlătescu.

La rândul său, Înaltpreasfințitul Mitropolit Teofan a vorbit participanților despre importanța drepturilor omului din perspectivă creștină. „Drepturile omului, în dimensiunea lor spirituală, juridică, socială, au fost tratate în diferite feluri, creându-se în precedentele decenii o anumită experiență în domeniu. Nu există instituție respectabilă care să nu aibă o preocupare în acest sens. Vă întrebați poate care este rolul unei comunități religioase într-o asemenea ecuație, știind cu toții că această concepție a drepturilor omului, așa cum e ea înțeleasă, e recentă, doar de câteva veacuri, și, când se vorbește de acest subiect, ne referim la perioada iluminismului și la valorile promovate de Revoluția franceză: libertate, egalitate, fraternitate. Însă, dacă analizăm textele Noului Testament, vedem că aceste trei noțiuni au rădăcină creștină. Însă, lipsite de seva creștină, aceste valori se transformă în contrariul lor. Și drept dovadă sunt diferitele sisteme totalitare, care au adus cele mai sângeroase abuzuri în viața societăților și a persoanelor, motivul principal fiind eliminarea filonului creștin din aceste valori”, a spus Înaltpreasfințitul Teofan.

De asemenea, și Preasfințitul Petru Gherghel, Episcopul romano-catolic de Iași, a transmis un mesaj de bun venit invitaților, precum și aprecierile sale că s-a ajuns la a XI-a ediție a acestui eveniment: „Mă bucur să văd că dimensiunea spirituală a drepturilor omului a ajuns să fie pusă în discuție pentru a XI-a oară. Drepturile omului sunt importante și au valoare pentru că sunt cuvinte care izvorăsc din cuvintele lui Dumnezeu. De aceea, transmitem un gând de prețuire pentru toți participanții și o rugăciune pentru ca demnitatea să fie apărată cu adevărat de către toți”.

Lucrările simpozionului s-au desfășurat pe trei teme mari de discuții, respectiv „Libertățile religioase”, „Reglementări privind libertatea religioasă și eliminării discriminării” și „Dreptul la libertatea religioasă”.

( Sursa : Ziarul Lumina Nr. 245/ 21 octombrie 2008)

Comentarii Facebook


Știri recente

Premianții concursului național catehetic au ajuns la București: „Să rămâneți în suflet copii toată viața”, le-a urat PS Varlaam

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul s-a întâlnit vineri cu câștigătorii Concursului Național Catehetic. „Să rămâneți în suflet copii toată viața”, le-a urat în încheierea discursului Episcopul vicar patriarhal. Întâlnirea a avut loc la Centrul de Formare…