Drepturi fara obligatii

– comunicat de presa –

Cu privire la infiintarea unui asa-zis sindicat national al clerului de mir si al cinului monahal autointitulat „Sf. M. Mc. Gheorghe”, facem urmatoarele precizari:

Acest asa-zis sindicat este initiat de Preotul Petrica Florea de la parohia Costesti (Protopopiatul Pascani), aflat sub canonul duhovnicesc de oprire totala de la savarsirea lucrarilor sfinte. Acesta este unul dintre cei mai indisciplinati clerici, care a torturat nu doar verbal, ci chiar si fizic pe cei pe care trebuia sa-i pastoreasca, pana cand credinciosii l-au impiedicat sa mai slujeasca cele sfinte. In prezent, Pr. Petrica Florea este cercetat penal sub acuzatia de sechestrare de persoane. Ani de-a randul, acesta a avut conflicte cu credinciosii, cu autoritatile locale, cu preotii din vecinatate, tot el fiind cel care a actionat apoi in judecata pe protopop, pe unii dintre consilierii de la Centrul eparhial si chiar pe Inalt Prea Sfintitul Parinte Mitropolit Daniel. In prezent, Pr. Petrica Florea face presiuni pentru ridicarea canonului duhovnicesc care insa nu se poate ridica pe baza unor promisiuni de indreptare, ci doar dupa ce arata efectiv indreptare si dupa ce-si cere iertare de la credinciosii carora le-a gresit, iar ei vor cere, in scris, sa fie din nou parohul lor.

Asa-zisul sindicat nu prezinta nici un fel de argumente ca ar fi constituit canonic si legal, nefacand publica o hotarare judecatoreasca care sa ateste infiintarea unei astfel de organizatii. Ideea de a constitui un astfel de sindicat nu poate fi catalogata decat ca o actiune de tip subversiv si santajist cu scopul de a elimina unele sanctiuni canonice, fara ca cei vinovati sa arate o indreptare reala in comportament. Nimeni nu se mantuieste prin actiuni instigatoare si prin razvratire, ci prin comuniune, ascultare si slujire. Acestea mentin unitatea Bisericii, iar nu atitudinile sectare, pentru ca in Biserica nu pot fi doua vointe divergente, a ierarhilor si a preotilor „sindicalisti”. A infiinta intr-o manastire, spre exemplu, un „sindicat” al calugarilor, ar veni in contradictie cu votul ascultarii pe care monahul il depune de buna voie la tunderea in monahism, iar in parohie ar fi incalcat juramantul de la hirotonie privind ascultarea de Chiriarh. Preotul a jurat la hirotonie ca va fi supus intru toate Chiriarhului si Sfantului Sinod si, ca atare, nu poate constitui organizatii care sa ingradeasca responsabilitatile administrative si canonice ale ierarhilor.

In plus, ierarhii trebuie sa urmareasca nu doar interesul clericilor, ci si al credinciosilor nemultumiti de unii preotii care in loc de comuniune provoaca dezbinare. Ideea de a constitui un sindicat al clericilor care ar fi nemultumiti de ierarhi, in mod logic si analog, poate da nastere unui „sindicat al credinciosilor nemultumiti de preotii care au o slaba activitate in plan liturgic, pastoral sau misionar si care sunt preocupati doar de castig material. Deci, orice atitudine de santaj si presiune nu se poate substitui comportamentului canonic, statutar si duhovnicesc al preotilor si monahilor.

Secretariatul Centrului Eparhial

Comentarii Facebook


Știri recente