Drept la replică: UN ATAC IPOCRIT LA ADRESA PATRIARHIEI ROMÂNE

BIROUL DE PRESĂ AL PATRIARHIEI ROMNE, ne informează:

În legătură cu știrea Chiria de 100.000 euro/an plătită Patriarhiei pentru Complexul Lebăda nu este impozitată, difuzată de postul de televiziune REALITATEA TV, în ziua de 12 august 2010, pentru corecta informare a opiniei publice facem următoarele precizări:

Societatea comercială căreia Patriarhia Română i-a concesionat Complexul Lebăda în anul 2004 are restanțe la plata chiriei anuale și, mai grav, nu a realizat investițiile la care s-a angajat prin contract. Din aceste motive, Patriarhia Română a inițiat demersurile legale pentru remedierea situației. Deși concesionarul nu și-a îndeplinit obligația de plată a chiriei anuale pentru anul 2010, Patriarhia Română este la zi cu plata impozitului pe clădiri aferent Complexului Lebăda către Primăria orașului Pantelimon, jud. Ilfov, pe raza căruia se află acesta.

În cazul de față, întrucât nu a încasat chiria anuală aferentă, Patriarhia Română nu poate beneficia de prevederea legală din Codul Fiscal potrivit căreia unitățile de cult sunt scutite de impozitul pe chirii, cu condiția ca sumele obținute să fie utilizate pentru întreținerea și funcționarea unităților de cult (plata facturilor la curent electric, apă, gaze etc.), lucrări de construcție, de reparație și de consolidare a lăcașurilor de cult și a clădirilor ecleziastice, pentru învățământ, pentru furnizarea în nume propriu și/sau în parteneriat, de servicii sociale, acreditate în condițiile legii, pentru acțiuni specifice și alte activități non-profit ale cultelor religioase, potrivit Legii nr. 489/2006 privind libertatea religioasă și regimul general al cultelor (conform Art. 15 alin.1 lit. f din Codul Fiscal).

Pe de altă parte, Patriarhia Română constată din nou încălcarea flagrantă a deontologiei profesionale și a normelor Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) de către realizatorul materialului (Valentin Mondoc), care, ca și altădată, probabil la comandă, a preferat filmarea cu camera ascunsă și informarea din surse îndoielnice cu scopul vădit de manipulare grosolană a opiniei publice. Această practică, sancționată deja de CNA, tinde să devină obișnuință în politica editorială a postului de televiziune REALITATEA TV.

Este stranie și ipocrită campania pe tema impozitării cultelor inițiată de către REALITATEA TV, un trust media asupra căruia planează suspiciuni privind plata taxelor și contribuțiilor către bugetul de Stat, iar societatea comercială care folosește în prezent Complexul Lebăda are ca administrator o persoană cu funcții importante de conducere în cadrul trustului media REALITATEA-CAȚAVENCU.

În concluzie, nu este întâmplătoare apariția știrii despre Complexul Lebăda la postul de televiziune REALITATEA TV!

Comentarii Facebook


Știri recente