DREPT LA REPLICĂ: O prestație jurnalistică de nivel subuman

În legătură cu opiniile domnului Mitoș Micleușanu referitoare la „straiele de lux ale Patriarhului” din articolul intitulat „Figuri de înaltă altitudine”, apărut în ediția electronică a săptămânalului „Academia Cațavencu” din 25 mai 2009, facem următoarele precizări:

Jurnalistul Mitoș Micleușanu dovedește ignoranță și malițiozitate atunci când, în mod tendențios, face asocieri forțate în legătură cu veșmintele arhierești. Dacă ar fi avut o minimă curiozitate profesională, jurnalistul „Academiei Cațavencu” ar fi aflat – doar printr-o banală căutare pe Internet – că veșmintele pe care le poartă ierarhii Bisericii nu reprezintă un capriciu personal, ci au valoare de simbol liturgic la nivel ortodox universal, iar prin calitatea, frumusețea și strălucirea lor, ele reflectă demnitatea treptei arhierești, ca simbol al lucrării lui Hristos – „Arhiereul veșnic” (Evrei 6, 20) și „Domnul slavei” (I Corinteni 2, 8).

Simbolismul lor religios, instituțional, întemeiat scripturistic, exprimă legătura dintre slujirea preoțească a Bisericii cu preoția lui Hristos Cel din Ceruri, pentru că Biserica este icoana și arvuna Împărăției Cerurilor.

Prin forma, culoarea și calitatea materialelor din care sunt confecționate, veșmintele reflectă lumina cerească a harului sfințitor și creează o atmosferă de sărbătoare corespunzătoarte săvârșirii serviciului divin. Toate veșmintele liturgice noi sunt sfințite, iar, înainte de îmbrăcare, fiecare se binecuvintează prin rugăciune compusă din versete biblice și se sărută în semn de respect față de Hristos – Arhiereul și față de lucrarea sfântă a Bisericii Sale. Potrivit rânduielilor liturgice, slujitorilor le este interzis a îmbrăca veșminte liturgice neîngrijite sau ponosite, sub pretextul smereniei, tocmai pentru că veșmintele au valoare de simbol care cheamă la curăție și lumină sufletească..

Considerăm dezonorantă pentru domnul Mitoș Micleușanu ignoranța sa teologică și ușurința cu care se hazardează să critice simboluri religios-liturgice în spirit de ofensă publică, contrar normelor legale (Legea nr. 489/2006 privind libertatea religioasă și regimul general al cultelor, art. 13, alin. 2) și unei educații generale minime.

BIROUL DE PRESĂ AL PATRIAHIEI ROMNE

Comentarii Facebook


Știri recente