DREPT LA REPLICĂ: O diversiune privind Ocolul Silvic Bisericesc – Neamț

BIROUL DE PRESĂ AL PATRIARHIEI ROMNE, ne informează:

Patriarhia Română dezaprobă încercarea de diversiune a cotidianului Monitorul de Neamț și Roman care, în ediția din ziua de 27 septembrie 2010, a publicat articolul tendențios cu titlul Se cam fură în codrii mănăstirii, apărut sub semnătura D. Moraru. Pentru informarea corectă a opiniei publice, facem următoarele precizări:

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel nu a solicitat niciodată Direcției Silvice a Județului Neamț „să facă verificări în ceea ce privește Ocolul Silvic Bisericesc – Neamț„, așa cum, în mod eronat și voit tendențios, afirmă autorul articolului care citează o anonimă, dar „importantă față bisericească”.

Conform Statutului pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române, eparhiile din cuprinsul Patriarhiei Române se administrează autonom (art. 40, alin. 2), astfel că Ocolul Silvic Bisericesc – Neamț este administrat de Arhiepiscopia Iașilor din cadrul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, iar nu de către Patriarhia Română sau Arhiepiscopia Bucureștilor.

Potrivit rânduielii canonice și statutare din Biserica Ortodoxă Română, Patriarhul României nu administrează treburile interne ale eparhiilor autonome. Patriarhia Română poate oferi asistență juridică sau sprijin administrativ în rezolvarea unei probleme bisericești a unei eparhii la solicitarea expresă a chiriarhului acesteia. În același timp, menționăm faptul că pentru lămurirea oricărei probleme de ordin bisericesc, Patriarhul României se adresează, așa cum este și firesc, în primul rând chiriarhului eparhiei respective, nu unor autorități civile.

Ca atare, încercarea autorului articolului de a sugera imixtiunea Patriarhului României în administrarea fondului forestier al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei (mai precis al Arhiepiscopiei Iașilor) este o diversiune, probabil comandată. Această diversiune dovedește nu numai lipsa de profesionalism a autorului articolului (dovedită și prin confuzia între titulatura Patriarhului și cea a Mitropolitului), ci și tendința de a crea conflicte artificiale între Patriarhie și Eparhiile din Moldova care dețin păduri.

Considerăm că nu este întâmplător faptul că articolul a fost publicat cu o zi înainte ca Înalta Curte de Casație și Justiție să se pronunțe la București în legătură cu recunoașterea definitivă a dreptului de proprietate al Fondului Bisericesc Ortodox din Bucovina pentru o suprafață de peste 160.000 hectare de pădure.

Toate aceste dezinformări tendențioase și dezonorante dovedesc răutatea celor care își văd amenințate interesele de grup în urma retrocedării suprafețelor de pădure către proprietarii de drept ale acestora.

Comentarii Facebook


Știri recente