DREPT LA REPLICĂ: O BISERICĂ HARNICĂ POATE FI MAI DARNICĂ

Chivernisirea înțeleaptă a averii Bisericii e de preferat unui cerșit permanent

În legătură cu cele două articole din ziua de 21 septembrie 2009, cu titlurile „Preoții, afaceriști prosperi în criză”, semnat de doamna Teodora Trandafir, apărut în cotidianul Evenimentul Zilei și, respectiv, „Afacerile Bisericii: cu Biblia într-o mână și facturierul în cealaltă”, publicat de revista Capital sub semnătura domnului Răzvan Amariei, care prezintă informații publice preluate de la Registrul Comerțului, Patriarhia Română face următoarele precizări:

Înființarea de către unele eparhii, parohii și mănăstiri ortodoxe a unor societăți comerciale reprezintă o necesitate pastoral-socială, iar nu o dorință de profit și îmbogățire, așa cum în mod calomnios și răutăcios se încearcă a se sugera atât prin titluri, cât și prin unele afirmații din cuprinsul celor două articole.

Pentru întreținerea locașurilor de cult, construirea altora noi, susținerea a peste 450 de instituții sociale și a numeroase programe pastoral-misionare, social-caritabile, cultural-educaționale etc., pe lângă contribuțiile benevole ale credincioșilor, din ce în ce mai săraci, dărnicia unor sponsori, tot mai puțini, și sprijinul financiar acordat de către Stat, tot mai mic din cauza crizei economice actuale, unitățile bisericești ortodoxe trebuie să identifice și alte surse de venit pentru finanțarea și dezvoltarea activităților lor din ce în ce mai numeroase. De pildă, începând din anul 2007, parohiile și mănăstirile ortodoxe încearcă să obțină fonduri europene pentru programe desfășurate în folosul comunității, dar, din motive diverse, foarte puține unități bisericești au primit răspuns favorabil la solicitările lor.

Pe de altă parte, chiar dacă în România există Legea nr.103/1992 privind dreptul exclusiv al cultelor religioase pentru producerea obiectelor de cult, în realitate există numeroase societăți comerciale care încalcă prevederile acestei Legi prin producerea, importul și comercializarea de obiecte religioase (lumânări, tămâie, calendare, carte religioasă, obiecte de cult etc.), situație care a făcut să scadă dramatic veniturile unităților de cult ortodoxe. În ciuda numeroaselor sesizări adresate autorităților de resort, încălcarea acestei legi a devenit o practică curentă, foarte păgubitoare pentru Biserica noastră.

În același timp, cu precădere în mass-media, se reproșează mai ales Bisericii Ortodoxe Române că nu se implică mai mult în social și nu îi ajută mai mult pe cei săraci, bătrâni, singuri sau bolnavi, familiile cu mulți copii și alți semeni ai noștri defavorizați, fără ca cei ce acuză să își pună problema surselor de finanțare ale unei mai intense activități filantropice a Bisericii.

În concluzie, dacă a început multe lucrări misionare susținute din donații, iar acum acestea s-au redus substanțial, este absolut necesar ca Biserica să identifice și alte surse financiare pentru a-și continua programele începute. În acest sens, este mai demn pentru Biserică să câștige bani printr-o eficientă și înțeleaptă chivernisire a bunurilor pe care le are (terenuri și construcții, acțiuni etc.), decât să conteze doar pe cerșitul din toate părțile. Hărnicia este o virtute, mai ales când ea devine bază pentru ajutorarea celor neajutorați.

Biserica Ortodoxă Română a avut înainte de regimul comunist admirabile instituții de chivernisire a averilor sale (Casa Bisericii, Epitropii, Eforii, Fundații), care îi permiteau să susțină școli, spitale, orfelinate, familii sărace ș.a. Ca atare, de ce trebuie să ne conducem doar după clișeul unor jurnaliști cu mentalitate comunistă și anticlericală?

BIROUL DE PRESĂ AL PATRIARHIEI ROMNE

Comentarii Facebook


Știri recente