DREPT LA REPLICĂ: Ignoranță religioasă și aroganță jurnalistică!

BIROUL DE PRESĂ AL PATRIARHIEI ROMNE, ne informează:

Ca răspuns la opiniile tendențioase ale domnului Cornel Ivanciuc exprimate în articolul cu titlul Preafericitul Daniel și păcatele trufiei, apărut în săptămânalul Academia Cațavencu din 29 septembrie – 5 octombrie 2010, facem următoarele precizări:

1. Din încredințarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, părintele Tudorel Peiu, preotul de caritate al Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu”, s-a aflat permanent lângă părinții și copiii care au avut de suferit în urma tragediei din noaptea de 16 spre 17 august 2010 de la maternitatea Giulești din București, cărora le-a oferit asistență religioasă și consiliere spirituală pentru a depăși momentele dramatice prin care au trecut. Ceea ce nu poate înțelege domnul Ivanciuc este că în astfel de situații dramatice, Biserica nu urmărește beneficii de imagine prin declarații publice, ci este, prin slujitorii ei, alături de cei care suferă!

2. În legătură cu luarea în derâdere a veșmintelor Patriarhului României, îl informăm pe domnul Ivanciuc că acestea nu reprezintă un capriciu personal, ci au valoare de simbol liturgic la nivel ortodox universal, iar prin calitatea, frumusețea și strălucirea lor, ele reflectă lumina slujirii arhierești, ca simbol al lucrării lui Hristos – „Arhiereul veșnic” (Evrei 6, 20) și „Domnul slavei” (I Corinteni 2, 8). Potrivit rânduielilor liturgice, slujitorilor le este interzis a îmbrăca veșminte liturgice neîngrijite sau ponosite, sub pretextul smereniei, tocmai pentru că veșmintele au valoare de simbol care cheamă la bucurie și lumină cerească. Îi recomandăm domnului Cornel Ivanciuc să reflecteze la iresponsabilitatea de care dă dovadă atunci când aduce public ofensă simbolurilor religios-liturgice, contrar normelor legale (Legea nr. 489/2006 privind libertatea religioasă și regimul general al cultelor, art. 13, alin. 2).

3. Cât privește expulzarea romilor de pe teritoriul Franței, ne surprinde faptul că domnul Ivanciuc nu a aflat încă de faptul că poziția Patriarhiei Române în legătură cu această problemă a fost exprimată public de către Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Iosif al Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale cu sediul la Paris (a se vedea știrea apărută pe fluxul de știri al Agențiilor de presă Basilica a Patriarhiei Române și Mediafax din ziua de 24 septembrie 2010). Întrucât Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Occidentale și Meridionale are jurisdicție pastorală în toată Franța, s-a apreciat că este mai eficient ca punctul de vedere al Patriarhiei Române în problema expulzării romilor de pe teritoriul Franței să fie exprimat de către de către Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Iosif, care, împreună cu ceilalți episcopi ortodocși din Franța, a adoptat următoarea poziție publică în problema expulzării romilor: „Episcopii Ortodocși din Franța regreta confuziile și neînțelegerile legate de situația comunităților de romi instalate în Franța. Ei dezaprobă dezordinea publică și orice atentat la persoană și la bunuri și condamnă orice formă de stigmatizare a persoanelor și/sau comunităților. În cazul acestei situații, ei consideră că este important a se lua în considerare protejarea persoanelor și respectarea integrității și demnității umane, valori fundamentale ale democrațiilor noastre. Chiar și aflată în ilegalitate, o persoană nu poate fi privată de drepturile omului. Episcopii apelează la toți cei implicați în acest caz, cărora le adresează rugămintea de a găsi soluții conforme cu valorile umane și republicane ale Franței, ținând cont de modul de viață al acestor comunități în Franța și în alte țări ale Uniunii Europene”. În plus, Patriarhia Română, prin eparhiile sale, derulează programe pastoral-misionare, social-filantropice și educaționale cu scopul integrării romilor în societate.

4. În ceea ce privește titlurile conferite Preafericitului Părinte Patriarh Daniel la Caransebeș, Reșița și Oradea în timpul celor două vizite canonice efectuate în luna septembrie în Episcopia Ortodoxă a Caransebeșului și Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, acestea onorează și responsabilizează deopotrivă atât Biserica Ortodoxă Română, cât și instituțiile care le-au decernat. Comentariile malițioase trădează invidia și frustrările domnului Ivanciuc, de altă credință decât cea ortodoxă, deranjat probabil de faptul că vizitele canonice ale Patriarhului României sunt primite cu bucurie și prețuire de către cler și credincioși.

Personaj controversat din mass-media ultimelor două decenii prin detalii biografice care-l descalifică moral, domnul Cornel Ivanciuc este mai puțin cunoscut prin activitatea de jurnalist onest și mai mult prin atacurile la persoană și materiale de presă insidioase.

Atacul prin denigrarea altora este semn de degradare personală.

Comentarii Facebook


Știri recente