DREPT LA REPLICĂ: E mai bine să fii tu invidiat, decât să invidiezi pe alții

Biroul de Presă al Patriarhiei Române ne informează că:

În legătură cu opiniile exprimate de doamna Maria Apostol în articolul „Patriarhul Daniel poartă cruci de 14.000 de lei”, publicat online în cotidianul Adevărul din data de 14 aprilie 2010, precizăm:

Suntem convinși că respectivul articol se înscrie în campania malițioasă și tendențioasă din presa centrală ce se referă la viața și activitatea Bisericii și a slujitorilor ei, iar insinuările calomnioase ale autorului său dovedesc superficialitatea în privința cunoașterii rânduielilor bisericești.

Dacă ar fi avut o minimă decență profesională, jurnalistul ar fi putut lua în considerare faptul că cele două engolpioane și crucea pectorală la care face referire în articolul său sunt de fapt distincții bisericești și nu reprezintă un capriciu sau proprietatea personală a ierarhului care le poartă. Aceste distincții bisericești – care prin calitatea, frumusețea și strălucirea lor reflectă demnitatea treptei arhierești, ca simbol al lucrării lui Hristos, „Arhiereul veșnic” (Evrei 6, 20) și „Domnul slavei” (I Corinteni 2, 8) – sunt obiecte cu valoare liturgică care aparțin patrimoniului Bisericii Ortodoxe Române. Toate crucile și engolpioanele respective au fost oferite în dar și nu devin proprietate personală a patriarhului, ci sunt ale instituției, așa cum, de altfel, și casa de la Dobrești despre care se amintește în același articol nu este folosită în mod personal, ci de mănăstire.

Considerăm dezonorantă pentru doamna Maria Apostol lipsa de bun simț cu care – contrar normelor legale (Legea nr. 489/2006 privind libertatea religioasă și regimul general al cultelor, art. 13, alin. 2 – aduce o ofensă în mod public criticând folosirea de către un ierarh al Bisericii Ortodoxe Române a simbolurilor religios-liturgice.

În privința stavropighiei patriarhale de la Dragoslavele (jud.Argeș), reamintim că aceasta a fost întemeiată în 1929 de primul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, Miron Cristea, și este un loc de reculegere și primire a delegațiilor străine.

Nu în ultimul rând, pentru a demonstra reaua intenție a semnatarului acestui articol, mai facem o ultimă precizare: autotursimul Audi A8 nu este proprietatea personală a Patriarhului Daniel, ci a fost oferit în contract de comodat de firma Porsche România, contract care a expirat deja.

În concluzie, considerăm că trebuie urmat sfatul Sfântului Ioan Gură de Aur care spune: „E mai bine să fii tu invidiat, decât să invidiezi pe alții!„.

Comentarii Facebook


Știri recente