Drept la replică: Doamna Mungiu: Vorbe fără fapte!

BIROUL DE PRESĂ AL PATRIARHIEI ROMNE, ne informează:

Referitor la opiniile doamnei Alina Mungiu-Pippidi, exprimate în editorialul cu titlul Papa, Catedrala și țiganii apărut în cotidianul România Liberă din ziua de 23 septembrie 2010, precizăm:

1. Întrucât Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Occidentale și Meridionale are sediul la Paris și jurisdicție pastorală în toată Franța, s-a apreciat că este mai eficient ca punctul de vedere al Patriarhiei Române în problema expulzării romilor de pe teritoriul Franței să fie exprimat de către Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Iosif, membru al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Ca atare, împreună cu episcopii ortodocși din Franța, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Iosif a adoptat următoarea poziție publică în problema expulzării romilor: „Episcopii Ortodocși din Franța regreta confuziile și neînțelegerile legate de situația comunităților de romi instalate în Franța. Ei dezaprobă dezordinea publică și orice atentat la persoană și la bunuri și condamnă orice formă de stigmatizare a persoanelor și/sau comunităților. În cazul acestei situații, ei consideră că este important a se lua în considerare protejarea persoanelor și respectarea integrității și demnității umane, valori fundamentale ale democrațiilor noastre. Chiar și aflată în ilegalitate, o persoană nu poate fi privată de drepturile omului. Episcopii apelează la toți cei implicați în acest caz, cărora le adresează rugămintea de a găsi soluții conforme cu valorile umane și republicane ale Franței, ținând cont de modul de viață al acestor comunități în Franța și în alte țări ale Uniunii Europene„. (fragment din Comunicatul Adunării Episcopilor Ortodocși din Franța, Paris, 17 septembrie 2010);

2. Patriarhia Română a salutat luarea de poziție a Sanctității Sale Papa Benedict al XVI-lea în problema expulzării romilor din Franța, exprimată în dubla sa calitate de conducător/primat al Bisericii Romano-Catolice și șef al statului Vatican. În același timp, poziția Papei trebuie înțeleasă și în contextul în care statul Vatican se află pe teritoriul Italiei, unde autoritățile intenționează să ia măsuri similare guvernului francez în ceea ce privește romii.

Spre deosebire de Papă, Patriarhul României, asemenea celorlalți Întâistătători de Biserici Ortodoxe, este doar conducător de Biserică având atribuții pastorale, nu și politice. Patriarhii ortodocși nu dispun, asemenea Papei, de un corp diplomatic, adică de nunții papali care sunt ambasadorii Sfântului Scaun în majoritatea statelor lumii. Prin urmare, Patriarhia Română nu imită și nu concurează nici Vaticanul și nici Sfântul Scaun, ca organisme de reprezentare statală sau diplomatică.

3. Pentru informarea opiniei publice, precizăm faptul că problemele sociale ale comunităților de romi sunt în atenția Bisericii Ortodoxe Române de mai multă vreme. Astfel, Patriarhia Română, prin eparhiile sale, derulează programe pastoral-misionare, social-filantropice și educaționale cu scopul integrării romilor în societate. În acest sens, menționăm faptul că peste 40 % dintre beneficiarii programelor de asistență socială (cantine, cabinete medicale, farmacii etc.) ale Bisericii sunt de etnie romă. De asemenea, proiectul Alege școala!, derulat la nivel național de Patriarhia Română și World Vision Romania cu scopul prevenirii și combaterii abandonului școlar, îi cuprinde și pe copiii romi, iar într-o serie de eparhii (Arhiepiscopia Bucureștilor, Arhiepiscopia Craiovei, Arhiepiscopia Alba-Iuliei etc.) se derulează cu succes o serie de programe speciale cu scopul integrării romilor în comunitate și de susținere a familiilor acestora. Așadar, construirea noii Catedrale nu diminuează cu nimic opera de caritate a Bisericii în societate.

În concluzie, opiniile doamnei Alina Mungiu-Pippidi, care nu mai surprind pe nimeni, trădează atât lipsă de informare asupra activităților sociale ale Bisericii, cât și prejudecăți antireligioase, exprimate inclusiv literar în perioada regimului comunist din România. Mai mult decât atât, doamna Alina Mungiu-Pippidi nu spune cum a ajutat ea pe romi până acum. Desigur, este mult mai ușor pentru ea să acuze pe alții că nu-i ajută pe romi; deci vorbe, fără fapte!

Comentarii Facebook


Știri recente