Drept la replica adresat ziarului ‘Romania Libera’

Catre cotidianul „Romania Libera” In atentia d-lui Redactor sef BOGDAN FICEAC

Stimate Domnule Redactor sef,

In editia de Moldova a cotidianului “Romania Libera” din 19 aprilie 2006, in pagina 28, a fost publicat un articol intitulat “Un nou scandal zguduie lumea monahala” in care sunt inserate o serie de declaratii ale Ierodiaconului Iosif Alexe, vietuitor in Manastirea Bistrita (jud. Neamt).

In primul rand ne exprimam, prin intermediul acestui drept la replica, consternarea fata de maniera in care autorul acestui material, Mihnea Valentin, a inteles sa relateze anumite aspecte privind Manastirea Bistrita. In tot cuprinsul articolului nu este consemnata decat opinia Ierod. Iosif care aduce acuzatii staretului sau, Arhim. Pavel Toderita (a carui fotografie, dar nu si declaratie, este inclusa in articol).

Faptul ca nu este consemnat decat punctul de vedere al uneia dintre partile implicate in aceasta situatie denota fie lipsa de profesionalism, fie abordarea in mod voit de o maniera partinitoare, din dorinta de a manipula si dezinforma cititorii ziarului “Romania Libera”. Suntem convinsi insa ca cititorii au remarcat faptul ca nu s-a consemnat si opinia partii acuzate, lucru ce stirbeste credibilitatea demersului jurnalistic.

Pentru a aduce lucrurile pe fagasul adevarului, si pentru a indrepta o situatie care ar putea fi considerata o incalcare a deontologiei jurnalistice, va rugam sa consemnati in paginile ziarului pe care cu onoare il conduceti urmatoarele fapte: Ierod. Iosif Alexe, vietuitor in obstea Manastirii Bistrita, a avut in ultimul timp un comportament total neadecvat cu cel al unui monah si slujitor: a agresat verbal si a calomniat pe staretul manastirii, a incitat obstea la revolta impotriva staretului si a agresat verbal si fizic pe mai multi dintre vietuitorii din obste, fiind consemnate 17 astfel de reclamatii ale acestora.

Avand in vedere ca Ierod. Iosif a avut un comportament similar si sub conducerea fostului staret al asezamantului, Arhim. Ciprian Zaharia, in data de 14 aprilie 2006, Consiliul de disciplina al Manastirii Bistrita s-a intrunit si, in urma votului secret, a hotarat ca Ierod. Iosif Alexe sa fie trimis de canon la schitul “Sfanta Cruce” – Brusturi-Draganesti (jud. Neamt) pana cand va dovedi pocainta si indreptare.

Desi, la tunderea sa in monahism, si Ierod. Iosif a jurat, de bunavoie, ascultare fata de mai-marii sai, acesta in loc sa mearga la schit a mers in parcul din centrul orasului Piatra Neamt strigand ca protesteaza pentru ca ar fi fost “alungat din manastire”. In realitate el a fost trimis la un schit al manastirii, masura luata fiind una perfect canonica si in deplin acord cu traditia monahala.

Celelalte acuzatii aduse de Ierod. Iosif Alexe conducerii Manastirii Bistrita sunt de asemenea nefondate. Organele in drept au verificat deja situatia lucrarilor care s-au facut in perimetrul istoric al manastirii si nu au facut nici o obiectie cu privire la existenta si modernizarea instalatiei electrice de iluminat din incinta. Lucrarile la instalatia electrica au fost efectuate de personal calificat de la SISE Neamt. In privinta asa-zisei modificari a Casei Domnesti, precizam ca nu s-a facut nici o interventie la acest monument istoric, ci doar s-au acoperit garajul si centrala termica ce se afla in apropierea acesteia.

Celelalte opinii ale Ierod. Iosif, consemnate pe spatii generoase in ziar, nu sunt decat, eventual, expresia unor frustrari si neimpliniri personale, lucruri pe care un calugar le invinge prin post si rugaciune, prin citirea cartilor ziditoare de suflet si nu prin declaratii in presa, provocand scandal si sminteala chiar intr-o perioada, ca aceasta a Postului Mare, in care Mantuitorul Iisus Hristos ne este mai mult ca oricand pilda de smerenie si ascultare desavarsita.

Secretariatul Centrului Eparhial Iasi

Comentarii Facebook


Știri recente