Doua schituri din Episcopia Buzaului si Vrancei isi sarbatoresc maine hramul

Sarbatoarea Schimbarii la fata a Domnului este hramul schitului Cetatuia, din judetul Buzau, si al schitului Muntiorul, din judetul Vrancea.

Schitul Cetatuia a fost ridicat la sfarsitul secolului al XVIII-lea, iar in decursul anilor a fost restaurat de mai multe ori. Parintele Paisie Fantaziu, exarh al Episcopiei Buzaului si Vrancei, ne-a oferit mai multe amanunte: ‘Schitul Cetatuia, aflat la 1 km si jumatate N-V de manastirea Ciolanu, la o altitudine de peste 700 m, a fost ctitorit de catre ieromonahul Iosif din manastirea Ciolanu, in anul 1858-1864, cu binecuvantarea episcopului de atunci al Buzaului, PS Filotei. Pictura a fost renovata in 1898, prima data, renovata pentru a doua oara in 1946. Acum este intr-o stare care necesita renovare. Cat priveste reinfiintarea schitului Cetatuia, aceasta dateaza din anul 1998 si, la dorinta PS Epifanie, s-a reorganizat aici schitul cu acest nume, Cetatuia, schit de calugarite, unde se afla cateva maici si surori, printre care maica egumena Olimpiada’.

Parintele exarh Paisie Fantaziu ne-a oferit si cateva date despre schitul Muntiorul, ctitorit in anul 2000: ‘In anul 2000 a inceput constructia bisericii din lemn, care a fost sfintita in ziua de 2 septembrie 2001, in prezenta a cca. 10-15.000 de credinciosi si a unui mare sobor de preoti si diaconi, veniti din cele 3 provincii romanesti Tara Romaneasca, Moldova si Transilvania. PS Epifanie a schimbat numele acestei biserici in ‘Metoc al manastirii Poiana Marului’.

Comentarii Facebook


Știri recente