Două programe școlare la Religie, în dezbatere

Noile programe școlare la disciplina religie pentru clasele I și a II-a sunt puse spre dezbatere publică pentru două săptămâni pe pagina de internet a Ministerului Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului (MECTS), www.edu.ro, informează Ziarul Lumina.

Programele la religie pentru clasele I și a II-a, elaborate de Comisia de lucru a Patriarhiei Române, au fost avizate de Institutul de Științe al Educației din București și publicate pe pagina web a MECTS în ziua de marți, 12 iunie 2012. ‘Aceste programe vor fi aprobate prin ordin de ministru. Structura celor două programe include competențe generale, competențe specifice și exemple de activități de învățare, conținuturi pentru dezvoltarea competențelor specifice, însoțite de recomandări de abordare a acestora și sugestii metodologice’, după cum ne-a declarat diac. George Jambore, inspector eparhial, Sectorul Teologic-educațional al Patriarhiei Române.

Lista elementelor de conținut este dezvoltată în jurul unor teme majore. Clasa I are ca temă majoră ‘Omul este cu Dumnezeu prin credință și rugăciune’, structurată pe temele sau capitolele: ‘Omul este ființa care crede în Dumnezeu’; ‘Omul este ființa care se roagă lui Dumnezeu’ și ‘Omul Îl întâlnește pe Dumnezeu în biserică’. La acestea se adaugă două teme (capitole) dedicate marilor sărbători creștine: ‘Nașterea Domnului, în vers și cântec’ și ‘Învierea Domnului, în vers și cântec’, după cum spune inspectorul eparhial.

Elevii din clasa a II-a vor cunoaște că ‘Dumnezeu este iubire’. Capitolele acestei teme sunt: ‘Dumnezeu este Tatăl nostru iubitor’, ‘Omul este fiul iubitor al lui Dumnezeu’ și ‘Oamenii își arată iubirea unii față de alții’. Celor două mari sărbători le sunt dedicate două capitole axate pe tradiții: ‘Crăciunul și Anul Nou – tradiții’ și ‘Floriile, Paștile și Rusaliile -tradiții’, a mai spus diac. George Jambore.

Pe site se află și programele celorlalte discipline la cele două clase. În anul școlar 2013-2014, conform noului plan de învățământ, doar clasa pregătitoare, clasa I, clasa a II-a, clasa a V-a și anul I al școlii profesionale vor avea programe școlare noi.

Comentarii Facebook


Știri recente