Două procesiuni cu moaștele Sfintei Parascheva în 370 de ani

În decurs de aproape 370 de ani, de când moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva se află la Iași, racla nu a părăsit Capitala Moldovei decât de două ori, informează TRINITAS TV.

În primăvara anului 1944, când locuitorii Iașului urmau să fie evacuați, s-a pus problema strămutării moaștelor la Mănăstirea Turnu din Eparhia Râmnicului, acolo unde se aflau și cele ale Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava. Dar, din motive necunoscute, racla nu a mai ajuns până la Turnu și a fost așezată în biserica Mănăstirii Samurcășești de lângă București. În perioada 27 octombrie – 13 noiembrie 1944 a fost adusă la Catedrala patriarhală din Capitală, întorcându-se la Iași pe 26 noiembrie, în același an.

După trei ani, în vara lui 1947, credincioșii moldoveni au solicitat Mitropoliei să fie scoase moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva și duse în procesiune prin satele arse de soare și distruse de război. Atunci a avut loc poate cea mai mare procesiune religioasă de pe pământul Moldovei. Prima oară racla a fost purtată de mii de credincioși, ierarhi și preoți prin localitățile județului Iași, iar apoi, până la sfârșitul lunii august, moaștele au fost duse în județele Vaslui, Roman, Bacău, Neamț și Baia.

Există până astăzi mărturii ale minunilor pe care Sfânta le-a făcut în vara aceea. Bătrânii din Rădășeni povestesc cum, după ce procesiunea s-a îndreptat spre Mănăstirea Slatina, deasupra satului s-au adunat nori și a plouat după ce, pentru câteva luni, fusese secetă.

Comentarii Facebook


Știri recente