Două pietre de temelie pentru două noi biserici în Eparhia Oradiei

În ziua de joi, 3 noiembrie 2011, Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, se va afla în vizită pastorală în mijlocul comunităților dreptmăritoare din localitățile Nojorid și Palota, ambele din Protopopiatul Oradea, după cum informează Biroul de Presă al Episcopiei Oradiei.

Cu acest prilej, Preasfinția Sa va oficia sfințirea pietrei de temelie și a locului unde se va construi noua biserică cu hramul „Buna Vestire” din Nojorid, ce va copia planul arhitectural al bisericii mari a Mănăstirii Sucevița, urmată de Sfânta Liturghie arhierească, în sobor de ieromonahi, preoți, ierodiaconi și diaconi, în paraclisul „Buna Vestire” de la parohia Nojorid II.

În ultimii ani, odată cu extinderea comunei Nojorid înspre metropola Oradiei și construirea unui nou cartier rezidențial, Preasfințitul Părinte Sofronie, a avut inițiativa înființării unei noi parohii și construirea unei noi biserici, spre folosul duhovnicesc al credincioșilor din acest cartier. Astfel, tânărul preot Horațiu Hontilă a fost însărcinat să construiască noua biserică, sfintele slujbe fiind săvârșite într-un paraclis amenajat în perimetrul terenului destinat pentru sfântul lăcaș.

După Sfânta Liturghie, Chiriarhul Oradiei se va afla în vizită pastorală în localitatea Palota, unde va oficia sfințirea pietrei de temelie pentru o nouă biserică cu hramurile „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului” și „Sfântul Apostol și Evanghelist Luca”, ce va fi o replică a catedralei mitropolitane grecești din Atlanta, Georgia.

Apoi, în paraclisul parohial, soborul slujitor va oficia, în prezența Chiriarhului, slujba de Te Deum de mulțumire cu prilejul aniversării zilei de naștere a Preasfinției Sale.

În localitatea Palota nu a existat niciodată biserică ortodoxă, aici ființând o puternică comunitate catolică, de etnie germană și maghiară, având o bazilică de proporții monumentale. În ultimii ani, în acest sat s-au stabilit peste 40 de familii ortodoxe, care erau nevoite să frecventeze biserica ortodoxă din centrul de comună, Sântandrei. Astfel că, la inițiativa Preasfințitului Părinte Sofronie, în 16 martie 2010 s-a înființat o parohie ortodoxă în Palota, iar tânărul părinte Cosmin Laviniu Lascu a fost încredințat să construiască o biserică nouă. Cu binecuvântarea Chiriarhului Oradiei, începând din 30 noiembrie 2011, și până la ridicarea sfântului lăcaș, sfintele slujbe se săvârșesc într-un paraclis amenajat în vecinătatea noii biserici.

Comentarii Facebook


Știri recente

Obștea Mănăstirii Putna a donat sânge

Obștea Mănăstirii Putna a organizat joi Campania „Un strop de sânge salvează o viață”, prin care au fost colectați aproximativ 13 litri de sânge.  Acțiunea a fost organizată în baza parteneriatului existent între Arhiepiscopia Sucevei…