Două noi centre de tineret în Episcopia Caransebeșului

În contextul strategiei Departamentului de tineret, de extindere și consolidare a rețelei de centre pentru tineri existente la nivelul Episcopiei Caransebeșului, vineri, 23 mai, au fost inaugurate oficial două noi centre la Oțelu Roșu și Mehadia.

Astfel, la orele dimineții, delegația Centrului eparhial, condusă de părintele inspector Mihai Ciucur – coordonatorul Departamentului de tineret – a participat, la Școala gimnazială nr. 3 din Oțelu Roșu, la festivitatea de deschidere a centrului de tineret care va funcționa în incinta școlii. La eveniment au participat cadre didactice, conducerea școlii, părinți, alături de elevi din clasele gimnaziale, precum și primarul orașului Oțelu Roșu – domnul Luca Mălăescu. Momentul festiv a fost urmat de organizarea concursului de cunoștințe religioase „Să ne cunoaștem credința” din cadrul proiectului „Tineri în Biserică” – ajuns la ediția a patra, la care au luat parte 20 de elevi cu vârste între 11-14 ani. În continuarea programului, au fost purtate discuții interactive cu copiii la care au participat, alături de părintele Mihai Ciucur – coordonatorul proiectului, părintele profesor Marius Vidu Vasiloni – responsabilul centrului de tineret nou înființat, precum și doamna prof. Simona Țîru – conducătoarea instituției de învățământ.

La final, toți participanții au primit diplome de participare, iar primii trei clasați în ordinea notelor obținute au primit premii constând în icoane și obiecte bisericești. De asemenea, cei trei câștigători – Lazăr Iasmina – locul I, Țerovan Cosmina – locul II, Lingurar Andreea – locul III – vor participa, ca și recompensă, la tabăra de creație „Credință și artă pentru toți”, ediția a cincea, care se va desfășura în stațiunea Mărghitaș în perioada 30 iunie – 6 iulie.

„Deschiderea oficială de astăzi marchează încununarea eforturilor părintelui profesor Vidu Vasiloni – ostenitor în lucrarea misionară cu copiii din Oțelu Roșu, alături de părintele paroh Liciniu Oltean. Dat fiind contextul favorabil de aici – în care Biserica și școala, alături de autoritățile locale – și-au dat mâna pentru viitorul copiilor, avem speranțe că centrul de tineret de la Oțelu Roșu își va îndeplini obiectivul principal, acela de a forma copiii și tinerii în spiritul valorilor credinței noastre”, a arătat părintele Mihai Ciucur.

La orele după amiezii, delegația Episcopiei Caransebeșului a fost prezentă la Mehadia, la Așezământul social „Sf. Ier. Nicolae” din localitate, unde, în prezența preotului paroh Ciprian Danci, a primarului localității – domnul Iancu Panduru și a copiilor însoțiți de cadre didactice, a fost, de asemenea, inaugurat oficial, centrul de tineret din localitate. Acesta va funcționa în incinta așezământului social al parohiei, care asigură zilnic o masă caldă pentru zece familii cu posibilități reduse din localitate.

În cea de-a doua parte a întâlnirii, la fel ca la Oțelu Roșu, cei 15 copii prezenți au participat la concursul de cunoștințe religioase „Să ne cunoaștem credința” și au completat chestionare în cadrul proiectului sociologic „Împreună pentru copiii noștri”. Câștigătorii concursului – Raescu Laura – locul I, Țepeneag Georgiana – locul II, Stanciu Teodora – locul III – au fost premiați și vor participa la tabăra „Credință și artă pentru toți” din partea centrului de tineret din Mehadia.

În prezent, la nivelul eparhiei Caransebeșului, funcționează zece centre de tineret organizate în parteneriat cu diverse instituții de învățământ, autorități publice locale și alte instituții de cultură. În cadrul acestor centre de tineret au loc activități de formare și educare a copiilor și tinerilor – ateliere artistice, dansuri de societate, meditații, vizionare de filme, work-shop-uri – în scopul oferirii unor alternative sănătoase de petrecere a timpului liber, dar, mai ales, în scopul apropierii generației tinere de valorile Bisericii noastre. (Articol semnat de Diac. Pavel Canea, Darius Herea)

Comentarii Facebook


Știri recente