Doua noi biserici in Episcopia Maramuresului si Satmarului

PS Justin Sigheteanul, arhiereu vicar al Episcopiei Maramuresului si Satmarului, a oficiat ieri slujba de sfintire a bisericii din localitatea Ramet, judetul Maramures. Acest sfant lacas a fost ridicat in decursul a peste doua decenii, lucrarile demarand inainte de anul 1989. Mai multe detalii despre acest eveniment am aflat de la pr. Vasile Aurel Pop, protopop de Sighet: ‘In Duminica Tuturor Sfintilor a avut loc un eveniment bisericesc deosebit, si anume tarnosirea bisericii noi din Ramet, Maramures, parohie ortodoxa ucrainiana, parohie din cadrul Vicariatului Ortodox Ucrainian din Romania, cu sediul in Sighetul Marmatiei, aflat sub jurisdictia Patriarhiei Romane. Zidirea bisericii a inceput inainte de evenimentele din 1989 si a durat peste doua decenii. Parohia a infruntat regimul comunist de atunci de a aproba construirea acestei biserici, cu toate ca biserica veche, monument istoric din secolul al XV-lea, a suferit distrugeri mari in urma unei furtuni. Slujba de tarnosire a fost savarsita de PS Justin Sigheteanul, arhiereu vicar al Episcopiei Maramuresului si Satmarului, inconjurat de un mare sobor de preoti si diaconi. La Sfanta Liturghie arhiereasca, raspunsurile au fost date de catre un grup vocal al tinerilor Seminarului Teologic Liceal Ortodox ‘Sf. Iosif Marturisitorul’ din Baia Mare, in limba romana, si un grup de cantareti bisericesti din parohiile ortodoxe ucrainiene din Maramures, in limba ucrainiana’.

De asemenea, parintele protopop Vasile Aurel Pop s-a referit si la cuvantul de invatatura adresat ieri de catre PS Justin Sigheteanul la sfarsitul slujbei oficiate la biserica din Ramet: ‘La sfarsitul Sfintei Liturghii, PS Sa a rostit un bogat cuvant de invatatura despre semnificatia evenimentului tarnosirii si despre semnificatia Duminicii Tuturor Sfintilor, dar si a sarbatorii Sf. Imparati Constantin si Elena, fratii ucrainieni avand si aceasta sarbatoare, ieri, dupa calendarul pe stil vechi. De asemenea, PS Sa a scos in evidenta unitatea de credinta dintre ortodocsii romani si ortodocsii ucrainieni, bucuria de a sluji impreuna si de a da marturie aceleeasi credinte ortodoxe. PS Sa a facut un excurs istoric, aratand ca poporul roman a dat pe Sf. Petru Movila, mitropolit al Kievului, iar poporul ucrainian a dat noua pe isihastul Paisie Velicicovski, vietuitor in cateva manastiri din Moldova’.

Nu in ultimul rand, parintele protopop Vasile Aurel Pop ne-a vorbit si despre punerea pietrei de temelie a bisericii din parohia Sighet-Campul Negru, eveniment care a avut loc aseara: ‘La intoarcere spre Baia Mare, PS Justin, la vremea Vecerniei, a poposit in parohia ortodoxa romana Sighet-Campul Negru unde a sfintit si a asezat piatra fundamentala, piatra de temelie, pentru o noua biserica de zid in acest cartier al municipiului Sighetu Marmatiei, biserica cu hramul ‘Sf. Imparati Constantin si Elena’. Au participat cateva sute de credinciosi, precum si un sobor de preoti’.

Comentarii Facebook


Știri recente