Două monumente istorice argeșene sunt restaurate

Bisericile ‘Adormirea Maicii Domnului’ din Goleștii Badii și ‘Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil’ din Inuri, ce sunt situate în două cartiere ale orașului argeșean Topoloveni, se află în curs de restaurare. Aceste lăcașuri de cult sunt monumente istorice ale epocii medievale târzii, fiind incluse în patrimoniul național, informează „Ziarul Lumina”.

Aceste biserici, monumente istorice, se află astăzi în șantier datorită implicării primăriei din orașul Topoloveni, care a obținut două contracte de finanțare prin Programul Operațional Regional, ale căror scopuri sunt consolidarea, restaurarea și valorificarea turistică a celor două biserici. Cu acest prilej, Înalt Preasfințitul Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, a vizitat miercuri, 3 octombrie, șantierele deschise la cele două importante monumente istorice din Protopopiatul Topoloveni. Înalt Preasfinția Sa a urmărit etapele parcurse până acum și a analizat calitatea lucrărilor executate, întrucât, după cum informează Biroul de presă al eparhiei, ‘cele două proiecte vor contribui la dezvoltarea orașului Topoloveni prin includerea în circuitele turistice din județul Argeș și județele învecinate, precum și la valorificarea durabilă a acestor resurse istorice, culturale și turistice. De asemenea, se urmărește crearea unor obiective turistice noi în cuprinsul Eparhiei Argeșului și Muscelului, monumente istorice ale epocii medievale târzii, aparținând patrimoniului național’.

Ctitorii de secol XVIII

Cele două monumente istorice au fost construite în prima jumătate a secolului al XVIII-lea, fiind reprezentative pentru identitatea, mentalitatea și cultura românească, dar mai ales pentru viața duhovnicească a locuitorilor din aceste meleaguri argeșene. Biserica ‘Adormirea Maicii Domnului’ este cel mai vechi lăcaș de cult care dăinuie până astăzi în Goleștii Badii. Ea este ctitoria lui ‘Chir Dionisie, Ieromonahul, egumen al Nucetului’, precum arată pisania de deasupra ușii de la intrarea în pronaos, fiind ridicată în anul 1745, în timpul domniei lui Constantin Mavrocordat. În ciuda ‘curgerii vremurilor’, se mai păstrează pictura în frescă, de o frumusețe deosebită, în pridvor fiind vizibile scene din Rai și iad, Darius Împărat, Por Alexandru Macedon și Sfântul Mucenic Gheorghe.

Biserica ‘Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil’ din Inuri se află în partea de nord-est a orașului Topoloveni. Această biserică în formă de corabie este ctitoria lui jupân Gheorghe de la Ianina, numit mai târziu Topoloveus sau Topoloveanu. Ea datează din anul 1706, iar astăzi mai păstrează cele trei pisanii: una în pridvor, deasupra ușii la intrare, a doua în interior, pe zidul dintre naos și pronaos, iar a treia se află deasupra ușii de la intrarea în pronaos, pusă de un nepot al ctitorului după 61 de ani; câteva fresce din pictura de la 1767, dar și acestea șterse, și o frumoasă catapeteasmă sculptată în lemn, aceasta din urmă fiind podoaba acestei biserici.

Comentarii Facebook


Știri recente