Două lucrări dedicate părintelui arhidiacon Ioan Ivan de la Mănăstirea Neamț

În Biserica „Înălțarea Domnului” de la Mănăstirea Neamț a avut loc ieri, 7 mai 2009, aniversarea a 94 de ani a părintelui arhidiacon Ioan Ivan, care a fost profesor și director în cadrul Seminarului Teologic Ortodox „Veniamin Costachi” de la Neamț. Cu acest prilej, au fost lansate volumele „Părintele Ioan Ivan – Comoara de sub tâmpla Mănăstirii Neamț” și „Părintele Ioan Ivan de la Neamț – Un arhidiacon erudit și un profesor evlavios”.

Sărbătorirea părintelui a adunat în vechea ctitorie ștefaniană șase ierarhi din Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, preoți profesori, protopopi, stareți, care l-au avut ca profesor la Seminarul Teologic. Foștii elevi s-au rugat alături de părintele Ivan mai întâi în cadrul Sfintei Liturghii, oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei și Locțiitor de Episcop al Hușilor, alături de Înaltpreasfințitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, Preasfințitul Epifanie, Episcopul Buzăului și Vrancei, Preasfințitul Calinic Botoșăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, și de Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Romanului, înconjurați de un sobor de 25 de preoți și diaconi. La slujba arhierească a mai asistat și Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. Răspunsurile la strană au fost date de corul preoților din Protopopiatul Onești și de corul Seminarului Teologic Ortodox „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț. După Sfânta Liturghie a fost oficiată o slujbă de Te Deum pentru arhid. Ioan Ivan. A urmat citirea mesajului Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (BOR), transmis arhidiaconului profesor Ioan Ivan, la ceas de sărbătoare, de către arhim. Timotei Aioanei, delegatul Întâistătătorului BOR. În mesajul de felicitare, Părintele Patriarh l-a numit pe arhid. Ioan Ivan „dascăl de vocație și teolog învățat, îndrumător înțelept și slujitor pilduitor”. De asemenea, arhim. Timotei Aioanei a oferit arhid. Ioan Ivan, din partea Părintelui Patriarh, Crucea Patriarhală – clasa I.

Înaltpreasfințitul Teofan a mărturisit în cuvântul său că a găsit cuvinte frumoase adresate arhid. Ioan Ivan în titlurile din cartea „Părintele Ioan Ivan – Comoara de sub tâmpla Mănăstirii Neamț”. „Părintele arhidiacon Ioan Ivan a fost binecuvântat de Dumnezeu cu o vârstă venerabilă. Când l-am zărit pentru prima dată aici, în mănăstire, nu știam cine este. I-am zărit chipul frumos, cu totul și cu totul special, care m-a atras. Îmbrățișându-l, am simțit valul de odihnă sufletească pe care ți-l împărtășește un om cu inimă curată. Când am primit volumul tipărit la Iași, mi-am aruncat o privire asupra numelor celor care au așezat în paginile acestei cărți un gând frumos pentru părintele Ivan. Am descoperit cuvinte deosebite în aceste titluri, care încearcă fiecare în parte să definească ceva din mersul prin viață al părintelui Ioan. În titlurile alese de foștii elevi din volumul dedicat părintelui apar foarte des cuvinte precum «bunătate», «blândețe», «bun ca pâinea», «candelă nestinsă», «prieten», «binecuvântare», «suflet zâmbitor», «dăruire». Imaginea pe care ne-o înfățișează părintele reprezintă un izvor de blândețe, de bunătate, de privire senină”, a spus Arhiepiscopul Iașilor, care i-a dăruit arhid. Ioan Ivan o icoană cu Sfânta Cuvioasă Parascheva.

A urmat alocuțiunea Preasfințitului Epifanie, care a remarcat faptul că arhid. Ioan Ivan a îmbinat, în pedagogia sa, bunătatea cu exigența. „A fost foarte bun, dar exigent în același timp nu doar cu elevii, ci și cu noi, profesorii. Preacucernicia sa era director și trebuia să-i urmăm exemplul, acest lucru nefiind ușor. Seminarul de la Neamț are un specific aparte prin faptul că a dat Bisericii câțiva arhierei. Acest lucru se datorează și arhid. prof. Ioan Ivan. Suntem aici cinci arhierei care am făcut Seminarul la Neamț, care am învățat și am făcut ascultare de directorul nostru, părintele Ioan Ivan. Din păcate, nu reușim întotdeauna în eparhiile noastre să îmbinăm atât de armonios dreptatea cu bunătatea, cum făcea arhid. Ioan Ivan. Ne străduim, dar nu întotdeauna reușim. Este o artă. Părintele Ioan Ivan, deși arhidiacon, a fost ca un duhovnic, nu numai pentru profesorii de la seminar, ci și pentru călugării de la Mănăstirea Neamț”, a amintit Preasfințitul Epifanie, care a oferit arhid. Ioan Ivan, dar și arhim. Benedict Sauciuc, starețul Mănăstirii Neamț, Crucea Eparhială a Episcopiei Buzăului și Vrancei.

Scriitorul și jurnalistul Grigore Ilisei a subliniat faptul că a avut bucuria să lucreze cu arhid. Ioan Ivan la filmul consacrat Mănăstirii Neamț și a admirat chipul său aproape legendar. „Ascultându-l cum slujește, mi s-a părut că aud clopotele întregii Ortodoxii. Sfinția sa a știut să îmbine vocația rugătoare cu cea cărturărească. În stupul din sufletul său s-a adunat aproape toată mierea învățăturii lumești”, a spus Grigore Ilisei.

Pr. prof. univ. dr. Vasile Nechita, inspector pe probleme de Religie în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Iași și profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Constanța, a povestit apoi cum a pornit ideea tipăririi unei cărți dedicate arhid. Ioan Ivan. „Ideea unei cărți despre părintele Ivan s-a născut în anul 2003, când s-a reîntâlnit promoția absolvenților Seminarului Teologic din 1973. Am vrut să scoatem cartea în anul 2005, când părintele Ivan împlinea 90 de ani. Nu am reușit și eram tare necăjiți. Se vede că Maica Domnului a făcut ca, din deznădejdea noastră de a nu scoate o carte, să se nască trei cărți dedicate arhid. Ioan Ivan”, a explicat pr. Vasile Nichita. La finalul acestor alocuțiuni, a fost lansată cartea „Părintele Ioan Ivan – Comoara de sub tâmpla Mănăstirii Neamț”, apărută cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Teofan, la Editura TRINITAS. Totodată, a avut loc lansarea celor două volume ale lucrării „Părintele Ioan Ivan de la Neamț – Un arhidiacon erudit și un profesor evlavios”, apărute la Editura BASILICA a Patriarhiei Române, cu binecuvântarea Preafericitului Patriarh Daniel. Părintele Ioan Ivan a mulțumit în cuvântul său tuturor celor care au venit să-l felicite, la împlinirea celor 94 de ani, precum și monahilor de la Mănăstirea Neamț, în grija cărora se află. „Mi-am desfășurat activitatea didactică în mai multe locuri; așa a rânduit Domnul ca, în cele din urmă, să ajung la Mănăstirea Neamț și să rămân aici, petrecând ultimii ani singur, pentru că soția a plecat către Domnul. Îi rog pe părinții de aici să mă pomenească în rugăciunile lor, ca să trec la Domnul așa cum se cuvine”, a încheiat pr. Ioan Ivan, care a primit din partea foștilor elevi, pe lângă urări de sănătate, și foarte multe flori. De asemenea, Preasfințitul Ioachim Băcăuanul a oferit pr. Ioan Ivan medalia jubiliară cu prilejul împlinirii a 600 de ani de la prima atestare documentară a Episcopiei Romanului.

Sursa: ziarullumina.ro

Comentarii Facebook


Știri recente