Dorința pelerinilor de a se închina la sfintele moaște a învins frigul și ploaia

Pelerini din toate colțurile țării, dar și din străinătate au participat ieri, 14 octombrie 2009, la hramul Catedralei mitropolitane de la Iași, pentru a lua binecuvântare de la Cuvioasa Parascheva și de la Sfântul Vasile cel Mare, după cum informează cotidianul Ziarul Lumina. Dorința de a se închina la moaștele celor doi sfinți a fost mai puternică decât frigul și ploaia care a căzut din abundență zilele trecute la Iași. Și ieri a răsărit soarele în timpul Sfintei Liturghii oficiate de un sobor impresionant de ierarhi, iar curtea Catedralei mitropolitane și străzile din jurul ei au fost pline de credincioși ce purtau în mâini busuioc și flori binecuvântate.

Încă de la primele ore ale dimineții, când clopotele Catedralei din vechea capitală a Moldovei au răsunat, mii de credincioși erau deja în fața scenei pentru a aștepta sosirea ierarhilor ce urmau să săvârșească Sfânta Liturghie. Din soborul de ierarhi care au slujit de sărbătoarea Ocrotitoarei Moldovei au făcut parte: Înaltpreasfințitul Irineu, Mitropolit de Heracleion și primatul Bisericii Ortodoxe din Creta, Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Înaltpreasfințitul Dometian, Mitropolitul Vidinului din Bulgaria, Înaltpreasfințitul Irineu, Mitropolitul Olteniei, Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Înaltpreasfințitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, Înaltpreasfințitul Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, Înaltpreasfințitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Preasfințitul Paisie, Episcop de Gorlice – Polonia, Preasfințitul Epifanie, Episcopul Buzăului și Vrancei, Preasfințitul Corneliu, Episcopul Hușilor, Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, Preasfințitul Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, Preasfințitul Ambrozie, Episcopul Giurgiului, Preasfințitul Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților, Preasfințitul Petroniu, Episcopul Sălajului, Preasfințitul Calinic Botoșăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, și Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului. Programul liturgic dedicat acestui hram a început încă de marți seara cu slujba Privegherii în Catedrala mitropolitană din Iași, oficiată de Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Pimen, și a continuat cu Sfânta Liturghie în Biserica „Sf. M. Mc. Gheorghe” – vechea Catedrală mitropolitană din Iași.

Ieri, în ziua hramului, zeci de mii de credincioși au asistat la slujba arhierească oficiată de soborul de 18 arhierei, numeroși credincioși dorind să se și împărtășească cu ocazia zilei Sfintei Parascheva. În cuvântul de învățătură rostit în cadrul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan a vorbit credincioșilor despre semnificațiile pelerinajului care are loc la Iași pe 14 octombrie la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva.

Înaltpreasfinția Sa a spus că pelerinii care își îndreaptă pașii către „dulcele târg al Ieșilor” vor putea atinge, în duh de rugăciune, atât moaștele Sfintei Preacuvioasei Maicii noastre Parascheva, cât și pe cele ale Sfântului Vasile cel Mare și că trebuie să învețe din pilda oferită de cei doi sfinți. „Pilda pe care o oferă acești doi sfinți tuturor celor care-i vor cinsti în aceste zile este aceea a unei negrăite smerenii în care și-au trăit viața pe acest pământ. Sfânta Parascheva a avut o existență extrem de discretă, retrăgându-se în locuri de aspre nevoințe duhovnicești, departe de tumultul lumii, și nici măcar înainte de moarte, deși se întorsese în satul natal, nu a dorit să-și dezvăluie identitatea. Tuturor, Sfânta Cuvioasă Parascheva le-a predat lecția fundamentală pentru mântuirea oricărui creștin, cea a smereniei desăvârșite. Pe de altă parte, și viața Sfântului Vasile cel Mare este tot o lecție de smerenie. Deși s-a pregătit prin școlile lumii, fiind apreciat pentru cultura sa vastă și inteligența sa remarcabilă, acest bărbat sfânt a reușit să îmbine două lucruri aparent de neconceput împreună: pe de o parte, o viață smerită, pe de altă parte, o viață de învățător și de conducător al Bisericii lui Hristos, cu toate onorurile, dar și cu responsabilitățile ce derivă dintr-o astfel de poziție”, le-a vorbit Înaltpreasfințitul Teofan credincioșilor.

De asemenea, Înaltpreasfinția Sa a mai spus că atât Sfânta Parascheva, cât și Sfântul Vasile cel Mare predau în acest zile tuturor pelerinilor, ca doi profesori desăvârșiți, lecția fără de sfârșit a smereniei.

La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Ioachim Băcăuanul a citit mesajul transmis de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel pelerinilor, cu prilejul hramului Sf. Cuvioase Parascheva. Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a mulțumit Preafericirii Sale pentru mesajul transmis, după care ierarhii din străinătate veniți la Iași au adresat câteva gânduri credincioșilor.

În ciuda temperaturii scăzute, ieri, pelerinii curajoși și plini de evlavie au umplut curtea Catedralei mitropolitane din Iași. Cei care nu au reușit să prindă loc pe esplanada Catedralei au putut urmări Sfânta Liturghie pe două ecrane uriașe montate în curtea Catedralei și pe strada Ștefan cel Mare și Sfânt. Același scop, rugăciunea către Sfânta Parascheva, a unit încă o dată mii de credincioși la ziua ei de prăznuire.

„Am venit împreună cu mama și tata să ne rugăm la Maica Domnului și la Sfânta Parascheva pentru sănătate și să îmi ajute la școală. Este pentru prima dată când vin și îmi place, chiar dacă este un pic cam frig. Am primit un ceai cald mai devreme și ne-am mai încălzit”, ne-a spus Larisa Ionescu, din localitatea Boțești, județul Vaslui, în vârstă de 7 ani.

Gheorghe Pipirigeanu, în vârstă de 66 de ani, ne-a mărturisit că „am venit să mă ajute Dumnezeu pe mine și pe copiii mei care sunt plecați în străinătate. Anii trecuți veneau și ei să se închine, dar acum a plecat și băiatul și fata cu familiile lor și am rămas doar noi, bătrânii, acasă. Sper să le ajute Dumnezeu prin rugăciunile noastre către Maica Parascheva și să le dea noroc acolo unde sunt ei și să se gândească din când în când la noi, cum ne gândim și noi la ei”.

Ioana Vălimăreanu, în vârstă de 56 de ani, din orașul Negru Vodă, Constanța, ne-a mărturisit: „Este un vis de-al meu mai vechi. De mai mulți ani încerc să ajung, însă abia anul acesta am reușit să ajung și să îmi îndeplinesc visul. Înainte de a pleca, am citit Acatistul Cuvioasei timp de o săptămână și Sfânta a vrut să îmi scoată în cale o vecină care venea cu mașina la Iași și așa am reușit să ajung și eu. Chiar înainte de a pleca spre Iași mi s-a arătat în vis o bătrână îmbrăcată în straie albe care mă îndemna să merg. Eu cred că era chiar Sfânta care mă chema să vin și să mă închin sfintelor sale moaște. Plus că și mama avea o soră care se numea tot Parascheva, care a murit într-un accident de mașină și am zis să mă închin și pentru mătușa mea”. Iosif Petruț, comuna Ierbiceni, Iași, 53 de ani: „Suntem din comuna Ierbiceni, județul Iași, și venim în fiecare an să ne închinăm pentru sănătatea noastră, a familiei. Am simțit de fiecare dată că Maica Parascheva ne ajută după ce ne rugăm la ea să mijlocească la Dumnezeu. Cuvioasa parcă ne-a îndemnat să venim acum, chiar de ziua ei”.

Comentarii Facebook


Știri recente