DONATORI ȘI PROTESTATARI: DIFERENȚE DE ORIZONT ȘI NUMĂR

BIROUL DE PRESĂ AL PATRIARHIEI ROMNE ne informează:

În legătură cu unele proteste tardive și palide privind construirea Catedralei Mântuirii Neamului, Patriarhia Română reamintește celor interesați:

Sprijinul Statului pentru susținerea cultelor religioase, inclusiv în ceea ce privește construirea de locașuri de cult, este prevăzut de Constituția României (art. 29, alin. 5) și Legea cultelor (art. 10, alin. 6). Aceste acte normative au în vedere faptul că proprietățile cultelor nu au fost retrocedate în totalitate, iar Biserica Ortodoxă Română a primit doar o mică parte din proprietățile avute atât înainte de secularizarea din sec. XIX, cât și înainte de instaurarea regimului comunist. În același timp, legea specială pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului prevede sprijinul de la bugetele de stat și cele locale (Legea Catedralei nr. 261/2005, art. I, alin. 2)

Catedrala Mântuirii Neamului nu se construiește exclusiv cu bani de la bugetul de Stat, ci doar parțial.

În luna februarie 2011, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat procedura colectei naționale pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului în toate parohiile și mănăstirile Patriarhiei Române din țară și străinătate, colectă care a demarat la 1 iunie 2011. Astfel, fiecare persoană care dorește să contribuie la ridicarea viitoarei Catedrale a Mântuirii Neamului poate face donații în bani și primește chitanță emisă direct de către Patriarhia Română. Rezultatele colectei sunt promițătoare!

36.321 de persoane (36.189 fizice și 132 juridice) au donat până în prezent bani pentru ridicarea viitoarei Catedralei patriarhale, 23.788 dintre aceștia donând bani de la inițierea recentă a colectei naționale (1 iunie 2011).

Toate aceste date dovedesc faptul că românii ortodocși doresc construirea Catedralei Mântuirii Neamului.

Considerăm că cei care încă mai contestă construirea Catedralei Mântuirii Neamului prin acțiuni de protest atentează de fapt la libertatea religioasă a cultelor, garantată de Constituția României și la dreptul cultelor de a primi sprijin financiar de la Stat, prevăzut de Legea cultelor.

Catedrala Mântuirii Neamului, ale cărei lucrări de construcție au început în urmă cu un an, va fi construită în pofida încercărilor disperate ale unor grupuri minoritare protestatare. De ce? Pentru că oamenii credincioși văd dincolo de orizontul lor biologic. Ei știu și simt că o catedrală adună în iubirea lui Dumnezeu și în comuniunea fraternă a rugăciunii generațiile trecute, prezente și viitoare.

Iată de ce numărul donatorilor pentru construirea Catedralei crește în fiecare zi, chiar dacă sumele oferite sunt mai modeste din cauza crizei economice. Oricum, Dumnezeu se uită cu prioritate la bunătatea inimii omului darnic și harnic pentru fapta bună izvorâtă din credință și rugăciune.

Comentarii Facebook


Știri recente

Factbox: Sărbătorile Sfintei Cruci

Cinstirea Sfintei Cruci are un loc central în cultul ortodox și se manifestă în diferite moduri: de la însemnarea sau închinarea și invocarea ei în diverse împrejurări, la venerarea lemnului Sfintei Cruci, pelerinaje sau zidirea…