Doliu în Biserica Ortodoxă a Bulgariei

Patriarhul Bisericii Ortodoxe a Bulgariei, Preafericitul Maxim, a fost înmormântat astăzi, 9 noiembrie 2012, la Mănăstirea Trojan, situată la 40 de km de Sofia, potrivit TRINITAS TV. Slujba prohodirii a fost oficiată de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic, alături de un sobor de ierarhi.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a transmis Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe a Bulgariei și credincioșilor un mesaj de condoleanțe, căruia i-a dat citirea reprezentantul Preafericirii Sale la funeralii, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei.

Mesajul se intitulează „Păstor înțelept în vremuri de încercare.”

Biserica Ortodoxă Română a primit, cu profundă tristețe creștinească, vestea plecării din această lume a fratelui nostru în Hristos și coliturghisitor, vrednicul de pomenire Maxim, Mitropolit al Sofiei și Patriarh al Bisericii Ortodoxe Bulgare.

În îndelungata sa păstorire de 41 de ani, Patriarhul Maxim s-a îngrijit, cu părintească dragoste, de credincioși, în vremuri de profunde transformări sociale și politice, într-o lume afectată fie de ideologia comunistă atee, fie de un proces de secularizare, care a condus la criza spirituală profundă de astăzi.

În aceste zile de doliu, încredințăm pe toți ierarhii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Bulgare și pe întregul popor ortodox bulgar de prețuirea și rugăciunea noastră, cerând Preamilostivului Dumnezeu să-l odihnească pe fericitul întru adormire Patriarh Maxim împreună cu sfinții bineplăcuți Lui, în iubirea, lumina și pacea Preasfintei Treimi.

Veșnică lui pomenire!

Patriarhul Maxim a condus Biserica Ortodoxă a Bulgariei din anul 1971. Pe 29 octombrie a împlinit 98 de ani.

Preafericirea Sa s-a născut pe 29 octombrie 1914 în satul Oreshak, districtul Loveci. A fost botezat cu numele de Marin Naidenov Minkov. A devenit frate de mănăstire la Mănăstirea Troyan și apoi a studiat teologia ortodoxă la Universitatea din Sofia. A fost hirotonit arhiereu în 1941, este numit secretarul general al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Bulgare în anul 1955, iar la 30 decembrie 1956 devine Episcop titular de Branitsa.

Pe 30 octombrie 1960 a fost ales Mitropolit de Loveci. După trecerea la cele veșnice a Patriarhului Kiril, Preafericitul Maxim a fost ales Patriarh al Bisericii Ortodoxe a Bulgariei pe 4 iulie 1971.

Comentarii Facebook


Știri recente

Mesajul Patriarhului Daniel la Adunarea festivă „Centenarul Constituției României Întregite” (Text integral)

Patriarhul Daniel a participat luni la Adunarea festivă „Centenarul Constituției României Întregite (1923-2023)”, eveniment organizat de Curtea Constituţională a României, luni, la Palatul Parlamentului. În cuvântul adresat cu această ocazie, Preafericirea Sa a amintit importanța…