Doi noi consilieri patriarhali în Administrația patriarhală

Administrația patriarhală are doi noi consilieri patriarhali. În ultima ședință de lucru a Permanenței Consiliului Național Bisericesc, părintele Constantin Pătuleanu a fost numit consilier patriarhal la Sectorul teologic-educațional și părintele Gheorghe Holbea, consilier patriarhal la Sectorul relații bisericești și interreligioase pe relațiile Bisericii Ortodoxe Române cu Bisericile de limbă greacă, informează „Ziarul Lumina”.

Părintele Constantin Pătuleanu, noul consilier patriarhal la Sectorul teologic-educațional al administrației, este doctor în teologie, profesor de Istoria Bisericii Universale la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova și parohul Bisericii ‘Udricani’ din Capitală. S-a născut în 1962, a studiat la seminariile teologice din Craiova și Caransebeș și a urmat cursurile de licență și școala doctorală la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București, precum și la Facultatea de Teologie Evanghelică din Halle, Germania. Teza de doctorat a fost susținută în anul 1999 la Universitatea ‘Martin Luther’ din Halle. Din anul 2000 este delegat al Bisericii Ortodoxe Române în Comisia pentru dialogul teologic bilateral cu Biserica Evanghelică din Germania. În martie 2005 a fost numit paroh la Biserica ‘Udricani’, unde a restaurat lăcașul de închinare, a refăcut și reînființat ‘Așezămintele Udricani’. ‘Pentru mine ca profesor de Istoria Bisericească Universală numirea în postul de consilier patriarhal la Sectorul teologic-educațional este o responsabilitate, întrucât trebuie continuate programele și proiectele ce se derulează deja de mai mult timp, de către Sectorul teologic-educațional, și mă refer aici la proiectele ‘Hristos împărtășit copiilor’, precum și la proiectul ‘Alege școala!’, cu rezultate deosebite. De asemenea, sectorul a organizat o serie de congrese internaționale, care trebuie continuate. O altă activitate a Sectorului teologic-educațional este organizarea anuală a Concursului național de muzică eclezială corală ‘Lăudați pe Domnul!’, care a ajuns acum la ediția a IV-a’, ne-a spus părintele Constantin Pătuleanu.

Părintele Gheorghe Holbea este noul consilier patriarhal la Sectorul relații bisericești și interreligioase pe relațiile Bisericii Ortodoxe Române cu Bisericile de limbă greacă. Părintele este doctor în teologie, lector la Catedra de teologie sistematică a Facultății de Teologie Ortodoxă din București, unde predă teologia dogmatică și spiritualitate ortodoxă. S-a născut în 1961 în comuna Răcoasa, Vrancea. A absolvit Seminarul Teologic Ortodox din Buzău și a urmat cursurile Facultății de Teologie Ortodoxă din București. A urmat școala doctorală a Facultății de Teologie Ortodoxă din București și a Universității ‘Aristotelis’ din Salonic, Grecia, unde a obținut și titlul de doctor. Părintele este vorbitor fluent de limbă greacă, a scris cărți și studii în limba greacă, contribuind la cunoașterea teologiei părintelui Dumitru Stăniloae în spațiul elen. A participat la numeroase conferințe și simpozioane teologice din țară și din străinătate. Este slujitor la Biserica ‘Precupeții Noi’ din Capitală.

Comentarii Facebook


Știri recente