Doi ierarhi au sfințit biserica de la Gornovița

Biserica de la Gornovița a fost sfințită duminică, 19 august 2012, de PS Lucian, Episcopul Caransebeșului și PS Nicodim, Episcopul Sevrinului și Strehaiei.

Biserica are ca ctitor pe domnul Ionel Văduva – fiu al satului, care a primit un hrisov de recunoștință din partea Episcopiei Severinului și Strehaiei. De asemenea, domnul Georgică Cornu, care a ajutat la ridicarea sfântului locaș a primit aceeași distincție iar pentru osteneala depusă la ridicarea acestui sfânt locaș părintele comunității de la Gornovița – Vasile Stoican – a primit rangul bisericesc de iconom stavrofor, potrivit episcopiaseverinului.ro.

Ceremonia sfințirii bisericii își are prototipul în Vechiul Testament, unde se menționează sfințirea cortului marturiei și a templului lui Solomon. După cum mărturisea PF Părinte Patriarh Daniel, sfințirea unei biserici reprezintă ,,un eveniment mare, sfânt și binecuvântat în istoria comunității respective”.

Actul sfințirii unei biserici ne arata semnificația deosebită a rolului pe care îl are Biserica în viața credincioșilor, pentru sfințirea și mântuirea lor. Într-o lume din ce în ce mai secularizată, semnificațiile teologice și duhovnicești ale sfințirii bisericii, ne cheamă să redescoperim adevărul că omul este chemat la sfințire în relație cu Dumnezeu Cel Sfânt.

Odată cu sfințirea bisericii are loc și sfințirea sufletelor noastre. Cu toții suntem chemați în biserică ca într-o procesiune-înaintare către Împărăția cerurilor simbolizată de Sfântul Altar cu porțile sale împărătești. Suntem poftiți de Cel Prea Înalt la un pelerinaj interior intim, la o înnoire după chipul lui Hristos. În acest sens, toți credincioșii prezenți aici au permisiunea acum să intre în Sfântul Altar. Astfel, sfințirea unei biserici este singurul moment în care și femeile au permisiunea de a trece prin altar, de a săruta Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce și Sfânta Masă.

După slujba de sfințire, pe un podium special amenajat lângă sfântul locaș s-a săvârșit Sfânta Liturghie arhierească de către PS Lucian, avându-l alături pe PS Nicodim dar și soborul de preoți și diaconi.

Cuvântul de învățătură din timpul Sfintei Liturghii a fost rostit de PS Lucian, care a tâlcuit pilda datornicului nemilostiv ce se citește în cadrul Sfintei Liturghii din duminica a XI-a după Rusalii.

Pilda ne prezintă cazul a doi oameni care aveau aceiași condiție socială, slugi la un stăpân: primul datora stăpânului zece mii de talanți, iar cel de-al doilea datora primului o sută de dinari. Cu toate acestea, cel ce fusese iertat de stăpân, se arată crud și nemilos, neîndurător și neiertător față de datornicul său și vrea să-l bage la închisoare pentru neînsemnata datorie. Auzind aceasta, stăpânul a rechemat pe datornicul iertat și l-a pedepsit, chinuindu-l până se va achita datorie, adică aproape niciodată. Concluzia pildei este rostită de Însuși Hristos care spune că „Tot așa și Tatăl Meu cel ceresc vă va face vouă, dacă nu veți ierta – fiecare fratelui său – din inimile voastre”. Așadar, iertarea trebuie să fie autentică, din inimă, și nu doar formal.

Comentarii Facebook


Știri recente