Doi ani de la întronizarea Preafericitului Părinte Daniel în demnitatea de patriarh al Bisericii Ortodoxe Române

Sărbătoarea de ieri, dedicată împlinirii a doi ani de la întronizarea Preafericitului Părinte Daniel în demnitatea de patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, a început cu slujba Sfintei Liturghii, în Paraclisul patriarhal, cu hramul „Sfântul Grigorie Luminătorul”, prăznuit anual la 30 septembrie, după cum informează cotidianul Ziarul Lumina. A urmat un Te Deum în Catedrala patriarhală, după care, în Sala „Europa Christiana”, Preafericirea Sa a primit felicitări. În Aula Magna „Teoctist Patriarhul” au fost prezentate activitățile pastoral-misionare, social-filantropice, cultural-educaționale desfășurate sub îndrumarea Întâistătătorului Bisericii noastre în cel de-al doilea an de patriarhat.

Sărbătoarea a început cu Sfânta Liturghie, care a fost oficiată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, înconjurat de un ales sobor de ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române. Întâistătătorul Bisericii noastre a rostit un cuvânt de învățătură în care a subliniat importanța personalității Sfântului Grigorie Luminătorul și a mulțumit lui Dumnezeu pentru darurile revărsate peste clerul și credincioșii Bisericii noastre în acești doi ani de patriarhat. „Sfântul Grigorie Luminătorul a participat la Sinodul I Ecumenic și a dezvoltat o activitate misionară de traducere în limba armeană a cărților sfinte, a Sfintei Scripturi și a avut o viață duhovnicească deosebită. Sfântul Grigorie Luminătorul este botezătorul armenilor, pentru că Botezul s-a numit în Biserica primară Sfânta Luminare. Am considerat ca, dacă data de 30 septembrie, ziua întronizării Noastre, are ca sfânt principal în calendar pe Sfântul Grigorie Luminătorul, să-l facem ocrotitor al acestui paraclis, împreună cu alți sfinți. Mulțumim astăzi Bunului Dumnezeu pentru toate darurile pe care le-a revărsat asupra Bisericii noastre Ortodoxe Române, asupra ierarhilor, asupra clerului și credincioșilor și rugăm pe Bunul Dumnezeu să ne ajute în continuare să săvârșim cele bineplăcute Lui, să slujim Biserica Lui și să luminăm poporul prin Evanghelia Mântuitorului Iisus Hristos, prin săvârșirea Sfintelor Taine și prin toată lucrarea misionară, pastorală, culturală și filantropică a Bisericii noastre”, a spus Patriarhul României.

Slujba Sfintei Liturghii a fost urmată, în Catedrala patriarhală, începând cu ora 12:00, de slujba Te Deum-ului, la care, în prezența Patriarhului nostru, au participat ierarhi ai Sfântului Sinod, reprezentanți ai autorităților centrale și locale, personalități ale vieții publice românești, membri ai Permanenței Consiliului Național Bisericesc și ai Permanenței Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Bucureștilor, alți invitați, clerici și mireni, precum și foarte mulți credincioși.

La finalul slujbei de mulțumire, Preafericirea Sa a rostit un cuvânt de învățătură în care a subliniat că prin slujba Te Deum-ului s-a adus mulțumire lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra Bisericii noastre, asupra slujitorilor Bisericii noastre, asupra clerului și credincioșilor și asupra întregului popor drept-credinicios. Preafericirea Sa a vorbit, de asemenea, și despre personalitatea Sfântului Grigorie Luminătorul, prăznuit pe 30 septembrie, care ne învață că trebuie, „ca slujitori ai lui Hristos, să ne îngrijim de viața creștină a poporului, de luminarea lui prin Sfânta Evanghelie, prin Sfintele Taine, prin sfintele rugăciuni, prin cultură creștină și prin fapte creștinești. Sfântul Grigorie Luminătorul ne cheamă să continuăm lucrarea de răspândire a Luminii lui Hristos în fiecare suflet uman, în fiecare familie creștină, în fiecare instituție, în fiecare relație a noastră cu oamenii, cu natura și, în primul rând, cu Dumnezeu, care este lumina cea neînserată, lumina cea veșnică”.

Părintele Patriarh a subliniat în cuvântul său că, după ce zilele trecute au avut loc mai multe canonizări locale ale unor sfinți și ridicarea în rang a unor eparhii cu vechime și vrednicie deosebită, ieri s-a adus mulțumire lui Dumnezeu pentru lumina harului revărsată în sufletele credincioșilor. S-a adus mulțumire pentru că, în momentul în care noi recunoaștem darul lui Dumnezeu pe care îl cultivăm prin rugăciune și prin fapte bune, creștem duhovnicește, iar Patriarhul Româ-niei a arătat că „Euharistia sau recunoștința este cea mai înaltă și sfântă lucrare a Bisericii, pentru că recunoștința este, în primul rând, o activitate proprie ființei raționale”.

Întâistătătorul Bisericii noastre a mai subliniat că prin slujba de ieri s-a adus mulțumire lui Dumnezeu pentru că „noi avem mare nevoie de ajutorul lui Dumnezeu, iar cea mai frumoasă experiență în viața de creștin este simțirea, ajutorul lui Dumnezeu. Auzim vorbindu-se despre ajutorul lui Dumnezeu în Sfânta Scriptură a Vechiului Testament, a Noului Testament, dar, când în viața noastră proprie simțim ajutorul lui Dumnezeu, care confirmă adevărurile din Sfintele Scripturi, atunci răspunderea mare pe care o avem în fața lui Dumnezeu se luminează cu bucuria de a fi ajutat, de a nu fi singur. Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru simțirea ajutorului Său în viața Bisericii”, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Sărbătoarea împlinirii a doi ani de patriarhat a celui de-al șaselea patriarh a continuat în Sala „Europa Christiana” a Palatului Patriarhiei, unde a avut loc un moment festiv, în cadrul căruia Întâistătătorul Bisericii noastre a primit mesaje de felicitare din partea autorităților centrale. Domnul consilier prezidențial Bogdan Tătaru Cazaban a citit mesajul președintelui României, domnul Traian Băsescu, prin care au fost transmise urări de împlinire și viață îndelungată. „Aș dori să îmi exprim și cu acest prilej întreaga apreciere față de prezența responsabilă și solidară în societatea românească a Bisericii pe care o păstoriți. Rolul său social și formativ, în orizontul valorilor fundamentale, este recunoscut și prin cadrul oferit de Legea privind libertatea religioasă și regimul general al cultelor din România, promulgată în 2006, dar și prin parteneriatul cu instituțiile statului în domenii în care experiența Bisericii Ortodoxe este un sprijin excepțional. Programele desfășurate de Patriarhia Română, ca elemente concrete ale acțiunii de ajutorare a semenilor aflați în dificultate, dovedesc contribuția pe care etica solidarității creștine o are în spațiul public”, s-a arătat în mesajul semnat de președintele României.

În continuare, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a primit și mesajul de felicitare din partea Senatului României, citit de domnul Mircea Geoană, în care s-a evidențiat că „cei doi ani de patriarhat ai Preafericitului Daniel au deschis o pagină importantă în istoria Bisericii Ortodoxe Române, a Bisericii noastre strămoșești”.

Mesajele de felicitare au fost încheiate de cuvintele de prețuire ale domnului Theodor Paleologu, ministrul Culturii și Cultelor, care a subliniat calitățile deosebite ale celui de-al șaselea patriarh al Bisericii noastre, de intelectual, cărturar, teolog și predicator.

Momentul festiv de ieri a continuat în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei, unde Preasfințitul Ciprian Câmpineanul, Episcop-Vicar Patriarhal și Secretar al Sfântului Sinod, și Preasfințitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, au prezentat sintetic activitățile pastoral-misionare, social-filantropice, cultural-educaționale desfășurate, sub îndrumarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, de Administrația Patriarhală și Arhiepiscopia Bucureștilor de la 30 septembrie 2008 până în prezent.

Corala „Nicolae Lungu” a Catedralei patriarhale a susținut un scurt moment muzical, iar, în final, postul de televiziune TRINITAS TV al Patriarhiei Române a prezentat un film documentar cu cele mai semnificative momente din vizitele oficiale ale Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Române la Constantinopol și Capadocia, în Austria și Franța.

Comentarii Facebook


Știri recente