Doi americani convertiți la Ortodoxie au conferențiat la Iași

Miercuri, 10 octombrie 2012, în Sala ‘Dr. Iustin Moisescu’ a Centrului eparhial Iași a avut loc conferința ‘Patimile și vindecarea în Biserica Ortodoxă’, susținută de părintele George Aquaro din Los Angeles și Floyd Frantz (SUA), ambii specialiști în adicții și convertiți la Ortodoxie, informează „Ziarul Lumina”.

Între vindecare și Biserică există o legătură inerentă fiindcă Biserica Ortodoxă a înțeles întotdeauna că această vindecare a ființei umane vine de la Dumnezeu. Durerea și suferința reprezintă un indiciu pentru faptul că nu trăim așa cum am fost meniți să trăim.

Părintele George Aquaro le-a vorbit celor prezenți despre cum iau naștere patimile în ființa umană. ‘Când vorbim de problemele care rezultă din patimi, vorbim despre pierderea controlului voinței umane, în limbaj modern, de dependență. Știm deja că psihologia modernă nu a fost în stare să rezolve problema dependenței deoarece nu-L are pe Dumnezeu’, a subliniat acesta.

Părintele George Aquaro a explicat că atunci când nu-L avem pe Dumnezeu experimentăm frica. Iar dacă omul încearcă să depășească frica spunând că nu are nevoie de Dumnezeu, el devine mândru. În momentul în care o persoană își pune ordine în viață, spovedindu-se și împărtășindu-se, se simte fericită și ar vrea să-I mulțumească lui Dumnezeu, oferindu-I un cadou drept recunoștință. Și cum poate face acest lucru? Poate să le ofere altor oameni ceea ce ar vrea să-I ofere Lui. Se experimentează astfel milostenia și slujirea aproapelui.

‘Când avem credință în Dumnezeu, nu mai suntem dominați de fricile noastre și suntem conduși spre smerenie. Cu cât credem mai puțin în Dumnezeu, cu atât credem mai mult în noi. Vom fugi de probleme și ne vom refugia în patimi. Iar dacă vom persista în ele, voința noastră se va destrăma. Atunci când trecem prin adevărata suferință, devenim conștienți că Dumnezeu este iubire’, a mai adăugat părintele George Aquaro.

Conferința a fost încheiată de prelegerea lui Floyd Frantz, care de zece ani slujește în cadrul Centrului ‘Sfântul Dimitrie’ din Cluj. Acesta a aprofundat unele idei referitoare la patima alcoolului, amintind programul celor 12 pași ai alcoolicilor anonimi.

Pr. George Aquaro a absolvit Seminarul Teologic Ortodox ‘Sf. Vladimir’ (Alaska) și a fost hirotonit preot ortodox în Los Angeles, SUA, și activează ca voluntar în cadrul Programului Național Antidrog (PNA) al Bisericii Ortodoxe Române.

Conferința a fost organizată de Mitropolia Moldovei și Bucovinei împreună cu Facultatea de Teologie Ortodoxă ‘Dumitru Stăniloae’, Centrul de consiliere ‘Sf. Nicolae’ și asociațiile ‘Alcoolicii Anonimi’ și ‘Al Anon’ Iași.

Comentarii Facebook


Știri recente