Raționalismul exacerbat al Teologiei Occidentale interbelice și postbelice se dorea a fi, printre altele, un răspuns la teroarea irațională și la răul inconștient al celor două Războaie Mondiale care au zguduit Europa. Acelui tip de gândire care a născut „moda demitizării” și pe cea a conceptualizării experienței creștine i-au răspuns, cu originalitate și intransigență, teologii ortodocși din Grecia și, în mod deosebit, cei ruși, aflați în exil la Paris sau în alte metropole din Occident.
Sfârșitul secolului al XX-lea a marcat, în evoluția gândirii teologice, o reîntoarcere la izvoarele patristice ale învățăturii de credință. Atunci s-au născut unele din cele mai profunde opere ale Teologiei Ortodoxe moderne, ale căror autori au fost Vladimir Lossky, Pavel Florensky, Georges Florovsky și, la noi, Dumitru Stăniloae. Acesta, prin cunoscuta sinteză a învățăturii de credință ortodoxe, prin Dogmatica sa în trei volume, a exercitat o influență covârșitoare asupra mediilor teologice europene și asupra cercetării în domeniu din țara noastră.
Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, cele trei volume ale Teologiei Dogmatice Ortodoxe, scrise de părintele profesor Dumitru Stăniloae, au fost retipărite de Editura Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă, informează TRINITAS TV.
Lucrarea este deopotrivă un îndrumar pentru cercetători, dar și o operă duhovnicească de excepție, de real folos și pentru preot și pentru mireanul interesat de Ortodoxia autentică.
Cele trei volume pot fi achiziționate, la prețul de 108 lei, de la magazinele de carte bisericească ale Patriarhiei Române, dar și de la pangarele Mănăstirilor și Bisericilor.