Documentul final al conferintelor pastoral-misionare din Arhiepiscopia Iasilor

‘Problema familiei crestine astazi. Pastoratia copiilor, a tinerilor si a batranilor. Problema preotului aflat in dificultati materiale’.

Centrul de Conferinte PROVIDENTA,

Iasi, 20 – 21 si 22 – 23 august 2007

In aula ‘Sanctus Stephanus Magnus’ a Centrului de Conferinte ‘Providenta’ s-au desfasurat lucrarile conferintelor pastoral-misionare ale Arhiepiscopiei Iasilor cu tema: ‘Problema familiei crestine astazi. Pastoratia copiilor, a tinerilor si a batranilor. Problema preotului aflat in dificultati materiale’. La lucrarile, care s-au desfasurat sub presedintia I.P.S. Daniel, Mitropolit al Moldovei si Bucovinei si Loctiitor de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, au participat, in doua serii, preotii din cele 12 protopopiate ale Arhiepiscopiei Iasilor, dupa cum urmeaza: in perioada 20 – 21 august au participat preotii din protopopiatele Iasi I, Harlau, Botosani, Dorohoi, Ceahlau si Roznov, iar in perioada 22 – 23 august au participat preotii din protopopiatele Iasi II, Pascani, Darabani, Saveni, Piatra Neamt si Targu Neamt.

In cadrul acestor intruniri au conferentiat delegati din partea Ministerului Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse (d-na Theodora Bertzi, secretar de Stat), din partea Secretariatului de Stat pentru Culte (d-l consilier Florin Frunza) si a Inspectoratelor Scolare Judetene (d-l inspector Traian Fantanaru si d-na psiholog Maricica Buzescu – Inspectoratul Scolar Judetean Iasi; d-l inspector Costica Savuc – Inspectoratul Scolar Judetean Botosani; d-l inspector general Mihai Lacatusu – Inspectoratul Scolar Judetean Neamt). De asemenea, d-l Floyd Frantz, misionar ortodox american, coordonator al Programului ‘Sf. Dimitrie’ din Cluj-Napoca, a tinut o prelegere despre efectele negative ale alcoolismului asupra familiei.

***

Familia a ocupat intotdeauna un loc central in invatatura crestina despre viata, fiind inteleasa drept comunitatea de baza a umanitatii, de care depind dezvoltarea, stabilitatea si, mai ales, existenta intregii omeniri.

Familia a fost binecuvantata de Dumnezeu cand a fost creat omul, barbat si femeie, si este expresia iubirii lui Dumnezeu fata de oameni, adevar care a fost intarit prin participarea Mantuitorului la nunta din Cana Galileii, unde El a savarsit, la cererea Maicii Sale, schimbarea apei in vin, in favoarea unei familii nou intemeiate.

Astazi, familia crestina este confruntata cu multe probleme ingrijoratoare, atat pe plan social, cat si in plan spiritual.

PROBLEMELE CU CARE SE CONFRUNTA FAMILIA CRESTINA AZI

Problemele cu care se confrunta familia crestina astazi sunt atat expresia secularizarii actuale tot mai accentuate a societatii contemporane, cat si consecinta educatiei ateiste din timpul regimului comunist.

Statisticile nationale si cele ale Uniunii Europene consemneaza o crestere a numarului de divorturi si o scadere a numarului casatoriilor si a natalitatii.

Cauzele care conduc la slabirea si destramarea vietii de familie sunt multiple si complexe. Cea mai frecventa dintre ele este egoismul sau iubirea exagerata de sine din cauza careia membrii familiei nu-si mai indeplinesc, total sau partial, obligatiile pe care le au fata de cei apropiati.

Sintetic, principalele probleme cu care se confrunta familia crestina azi in Romania sunt:

– slabirea vietii spirituale in familie;

– saracia si somajul;

– dorinta de castig material imediat si cu orice pret;

– alcoolismul si drogurile;

– concubinajul si casatoriile de proba, infidelitatea conjugala, divorturile;

– lipsa unei educatii corespunzatoare a copiilor;

– plecarea la lucru in strainatate a unuia sau a ambilor soti;

– avorturile si disensiunile in familie;

– literatura si filmele porno;

– ofensiva publica a unor manifestari sexuale contrare familiei traditionale;

– convietuirea familiilor tinere in spatii inadecvate (cu parinti sau cu mai multe familii in aceeasi locuinta).

Avand in vedere aceste multiple provocari de ordin pastoral, preotii trebuie sa identifice si sa aplice solutiile care pot ajuta familiile aflate in criza.

REMEDII SOCIALE

– O educatie temeinica, de la cele mai fragede varste, este esentiala pentru viitoarea evolutie a copiilor. De aceea, este foarte important ca parintii sa fie lamuriti, acolo unde se impune, asupra indatoririlor pe care le au de a asigura copiilor o educatie corespunzatoare, mai ales de a-i ajuta sa urmeze cursurile scolare obligatorii.

– Intrucat exista inca multe situatii in care tineri, mai ales din mediul rural, nu-si pot continua studiile din cauza veniturilor modeste ale familiei, este necesar ca preotii, in cooperare cu autoritatile locale, sa ofere un sprijin material, in primul rand prin acordarea de burse de studiu.

– Infiintarea de centre de zi, in care sa se poata oferi nu numai un sprijin material, cat, mai ales, un mediu educativ copiilor proveniti din familiile dezorganizate, este o solutie care poate fi aplicata, mai ales, in parteneriat cu autoritatile locale, inclusiv prin accesarea unor fonduri puse la dispozitie de programe specifice.

– O atentie sporita trebuie acordata schimbarii mentalitatii tinerilor, marcata de teribilism si de spirit de fronda, ca rezultat al unei conceptii gresite despre libertate si ca efect a preluarii unor modele gresite de comportament din industria de divertisment si mass-media.

REMEDII PASTORALE

Problema familiei trebuie sa constituie o preocupare constanta a preotilor, cercurile pastorale fiind indemnate sa aiba periodic dezbateri si consultari pe aceasta tema. Pentru o activitate pastorala eficienta, in fiecare parohie trebuie alcatuita o lista completa a tuturor copiilor, tinerilor si batranilor, cu varsta si situatia lor familiala.

Intre remediile pastorale care se pot identifica in sprijinul familiei crestine amintim urmatoarele:

– Vizitele pastorale, facute, mai ales, celor care nu vin la biserica, convorbirile duhovnicesti, consilierea membrilor familiei si antrenarea acestora in activitatile organizate de parohie.

– O atentie sporita trebuie acordata catehezei liturgice practice care trebuie sa vizeze pe toti membrii familiei, tineri si varstnici deopotriva. Cateheza copiilor, gandita ca un instrument complementar orei de religie, are menirea de a obisnui copilul sa frecventeze biserica, de a-l incuraja sa puna intrebari si sa deprinda elementele practice, liturgice ale vietii crestine. Programul catehetic ‘Hristos impartasit copiilor’ este, in acest sens, o oportunitate si o sansa pentru dinamizarea vietii parohiale. Totodata, copiii si tinerii trebuie incurajati sa se implice in buna desfasurare a slujbelor, cantand la strana sau rostind unele rugaciuni. Catehezele trebuie urmate de concursuri cu premii (o data sau de doua ori pe an), pentru a vedea cum au asimilat cunostintele religioase.

– Catehizarea tinerilor care doresc sa se casatoreasca este foarte necesara pentru ca acestia sa constientizeze adevarata dimensiune a tainei cununiei si sa nu se raporteze la slujba oficiata in biserica doar ca la un gest formal, care tine mai degraba de o traditie mostenita.

– Implicarea in activitatile parohiei a copiilor, mai ales a celor afectati de lipsa permanenta sau temporara a parintilor se poate face mai ales prin organizarea de tabere, in colaborare cu autoritatile locale, care sa includa atat activitati spirituale, cat si culturale, sociale sau de destindere, prin organizarea de concursuri si de competitii adaptate diferitelor varste, precum si prin organizarea unor ateliere de pictura sau de cluburi cu activitati atractive (inclusiv prin cooperare cu scolile). Acestea sunt mijloace pastorale prin care copiii pot fi apropiati in mod firesc de viata Bisericii.

– Organizarea de pelerinaje religioase (la manastiri) si social-filantropice (la azile, spitale sau orfelinate) este un prilej de a sensibiliza pe enoriasi in cultivarea aspectelor duhovnicesti ale vietii crestine, dar si de a le reduce tendintele egoiste, prin dezvoltarea comuniunii dintre oamenii singuri.

– Preotul este chemat sa incurajeze si sa ofere ca model in parohie acele familii care duc o viata crestina pilduitoare. Implicarea acestor familii in activitatile parohiei poate fi un imbold si un exemplu pentru familiile care se confrunta cu unele dificultati.

Alte mijloace pastorale care vin in sprijinul familiei sunt:

– Consilierea pe care preotul trebuie sa o acorde femeilor inclinate sa accepte avortul.

– Cooptarea tinerilor pentru crearea si dezvoltarea de site-uri pentru parohii si manastiri, astfel incat timpul petrecut in fata calculatorului sa fie folosit in mod eficient, nu doar in scop distractiv.

– Ajutorarea familiilor nevoiase, mai ales a batranilor bolnavi si singuri, de catre parohie si de catre unii sponsori, precum si prin programe sociale organizate impreuna cu autoritatile locale si judetene.

– Cultivarea respectului pentru batranii din parohie prin predici si convorbiri duhovnicesti.

PROBLEMA PREOTULUI AFLAT IN DIFICULTATI MATERIALE

Exista mai multe forme de ajutorare a preotilor din parohiile sarace, insa cele dintai sunt determinate de fratietatea permanenta care trebuie sa existe intre preoti, atat la nivel local, cat si la nivel eparhial.

– In primul rand, preotul dintr-o parohie saraca trebuie sprijinit de parohiile vecine, care sunt mai putin sarace, si de catre protopopiate. Trebuie continuata, de asemenea, sub indrumarea protopopiatelor, actiunea de infratire a parohiilor sarace cu cele mai putin sarace din alte zone.

– Atunci cand nu este suficient sprijinul local sau la nivel de protopopiat, preotii din parohiile sarace vor fi sprijiniti prin intermediul Fondului ‘Pastorul cel Bun’ al Arhiepiscopiei Iasilor, fond alimentat in special de veniturile obtinute in urma vanzarilor de calendare bisericesti.

– Autoritatile de stat centrale si locale vor fi informate periodic de protopopiate si de Centrul eparhial cu privire la situatia preotilor din parohiile sarace pentru a se identifica mijloace de sustinere a activitatii acestora. La salarizarea preotilor, spre exemplu, o atentie speciala trebuie acordata preotilor din parohiile sarace.

– O alta modalitate de sustinere financiara este intocmirea de proiecte prin care sa fie accesate fonduri alocate in sprijinul comunitatilor locale. Preotii ar putea fi coordonatori ai acestor proiecte, iar pe durata derularii lor pot fi remunerati.

– Familiile preotilor din parohiile sarace pot fi sprijinite si prin includerea acestora in programe de ajutorare la nivel national.

CONCLUZII

Toti cei care poarta responsabilitati in domeniu trebuie sa constientizeze ca de starea materiala si spirituala a familiei astazi depinde si starea economica si buna functionare a societatii romanesti in ansamblul sau.

Preotii trebuie sa colaboreze cat mai strans cu institutiile de stat si cu cele non-guvernamentale pentru a veni in sprijinul familiilor care se confrunta cu dificultati.

Atat familia preotului sarac, cat si cea a mireanului trebuie sprijinita si incurajata pentru a-si indeplini misiunea ei sfanta.

Prin toate programele si activitatile organizate la nivelul parohiei trebuie, asa cum sublinia Inalt Prea Sfintitul Parinte Mitropolit Daniel, ‘afirmata si cultivata sfintenia casatoriei, organizata solidaritatea in familie si intre familii, afirmata demnitatea maternitatii, a paternitatii, a filiatiei si a fraternitatii, ca daruri ale iubirii lui Dumnezeu ce trebuie cultivate’.

Comentarii Facebook


Știri recente