Documentul final al Colocviului ‘Biserica in mass-media si mass-media in Biserica’

In zilele de 19-21 iunie 2003 a avut loc la Centrul cultural-pastoral ‘Sf. Daniil Sihastru’ – Durau (jud. Neamt), Colocviul de presa cu tema ‘Biserica in mass-media si mass-media in Biserica’, organizat de Institutul cultural-misionar ‘Trinitas’ – Iasi. In deschiderea lucrarilor, I.P.S. Mitropolit Daniel al Moldovei si Bucovinei a prezentat un referat privind fundamentele teologice ale actului comunicational si coordonatele apostolatului mediatic in epoca actuala.

Partcipantii la intrunire, jurnalisti din presa bisericeasca si laica din Romania, au analizat peisajul mediatic actual si au purtat un dialog constructiv vizand complexitatea raporturilor dintre Biserica si mass-media, precum si perspectivele unei mai bune colaborari in viitor. Din discutiile purtate au reiesit urmatoarele concluzii.

Prin definitia si menirea ei, Biserica oera spatiul comunicarii intre om si Dumnezeu si a oamenilor intreolalta. Angajamentul mediatic al acesteia reprezinta o concretizare prin mijloace moderne a vocatiei sale propovaduitoare, mass-media fiind un capitol important din gandirea sociala a Bisericii.

Dupa cum jurnalismul nu este un corp strain pentru Biserica, tot astfel Biserica nu poate lipsi din preocuparile mass-media laice. Raportul dintre presa bisericeasca si cea laica este unul de complementaritate, care ar putea fi mai bine pus in evidenta prin diferite forme de parteneriat mediatic.

Ecologia mediatica devine din ce in ce mai mult o preocupare comuna pentru presa bisericeasca si cea laica, intrucat se resimte in societate nevoia protectiei consumatorilor de stiri si imagini transmise prin mijloacele de comunicare in masa. Biserica si mass-media au datoria de a apara impreuna valori fundamentale: sacralitatea vietii, demnitatea si integritatea persoanei, respectul pentru adevar, pentru continutul si scopul comunicarii. Lupta impotriva poluarii spirituale se poate duce prin initierea unor campanii comune de sensibilizare a opiniei publice.

O alta preocupare constanta si unanima este profesonalizarea jurnalistilor bisericesti in privinta folosirii tehnicilor media si a celor laici in intelegrea si insusirea unei culturi teologice de baza. In acest sens, participantii la Colocviu au salutat decizia Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane privind infiintarea sectiei ‘Teologie – Stiintele Comunicarii si Relatii Publice’ in cadrul Facultatilor de Teologie Ortodoxa din Bucursti, Iasi, Cluj si Craiova. Totodata, s-a propus si organizarea unor cursuri de scurta durata sub forma unor scoli de vara.

Reprezentantii presei laice au semnalat ca e nevoie de imbunatatirea comunicarii dintre Biserica si mass-media, subliniind utilitatea functionarii birourilor de presa in cadrul centrelor eparhiale.

A fost exprimata dorinata ca pe viitor sa se realizeze o retea mediatica eclesiala (presa scrisa, audio si video) cu acoperire nationala. Intr-o prima etapa aceasta initiativa s-ar putea materializa prin organizarea unei agentii ortodoxe de presa.

Participantii la Colocviu de la Durau au reafirmat utilitatea infiintarii, pana la sfarsitul anului curent, a unei Asociatii care sa sprijine eforturile jurnalistilor crestini din presa bisericeasca si cea laica. Asociatia va organiza intruniri periodice, in cooperare cu structuri eclesiatice si jurnalistice.

Comentarii Facebook


Știri recente