Dl.Razvan Theodorescu spera ca acoperamantul de mormant al Mariei de Mangop sa fie expus la Vatican

Ministrul Culturii si Cultelor, Razvan Theodorescu,

si-a exprimat, marti, speranta ca in cadrul expozitiei de la Vatican ‘Stefan cel Mare si Sfant – punte intre Orient si Occident’ din 30 septembrie a.c., isi va gasi

locul si acoperamantul de mormant al Mariei de Mangop, sotia voievodului.

‘Capodopera absoluta a artei ortodoxe’, cum a numit-o ministrul, se restaureaza, in prezent, la Putna, in cadrul unui laborator pe care Ministerul Culturii si Cultelor (MCC) l-a infiintat in colaborare cu Manastirea Putna.

‘Aceasta este marea promisiune pe care ne-au facut-o specialistii nostri’, a spus Razvan Theodorescu, subliniind ca piesele de baza ale expozitiei -Tetraevangheliarul de la Humor (1473), Steagul de la Manastirea Zograf de la Muntele Athos, care a revenit mai de mult in tara, o dvera (broderie liturgica dela sfarsitul secolului al XV-lea) sunt de la Putna.

Ele fac orgoliul, pe drept cuvant, al Muzeului de la Putna, considerat de Razvan Theodorescu drept ‘cea mai mare colectie de broderii ortodoxe din Europa, alaturi de Kremlinul moscovit’.

‘Acest patrimoniu nu apartine nici staretului, nici episcopului, nici ministrului, nimanui, ci el apartine de fapt tarii intregi, indreptatind astfel prezenta la

marea expozitie de la Vatican’, a mai spus ministrul Culturii si Cultelor.Dupa cum ne informeaza ROMPRES

Comentarii Facebook


Știri recente