Distincții, concert de colinde și evenimente culturale la Caransebeș

În Duminica dinaintea Nașterii Domnului, Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala episcopală cu hramurile „Învierea Domnului” și „Sfântul Ilie Tesviteanul”, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Banat. După Sfânta Liturghie, au avut loc un recital de colinde și binecuvântarea statuii „episcopului Miron Cristea”.

La Sfânta Liturghie au participat și membrii Adunării Eparhiale a Episcopiei Caransebeșului, reuniți în ședință festivă. La final, Preasfințitul Lucian a acordat tuturor ctitorilor și binefăcătorilor Catedralei chiriarhale Ordinul Eparhial ‘Crucea Episcop Elie Miron Cristea’ clasa I și clasa a II-a pentru mireni, precum și diploma de onoare ‘Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul’. ‘Am dorit în mod deosebit ca în această zi de duminică, înaintea praznicului Nașterii Domnului, să exprimăm recunoștința Bisericii pentru ctitorii și binefăcătorii Catedralei episcopale, care în acest an s-a târnosit. În primul rând, am rostit rugăciuni de mulțumire în cadrul Sfintei Liturghii, dar am dorit ca în mod solemn să evidențiem pe toți cei din marea familie a ctitorilor Catedralei episcopale. Așadar, iubiți ctitori, primiți din partea Bisericii noastre locale aceste distincții eparhiale ca semn al dragostei noastre părintești, dar și frățești’, a spus PS Episcop al Caransebeșului.

După Sfânta Liturghie, a avut loc ‘Alaiul colindătorilor’, un recital de colinde la care au luat parte grupuri de colindători din parohiile Protopopiatului Caransebeș, însoțiți de preoții lor. Toți colindătorii au primit daruri din partea Preasfințitului Episcop Lucian și invitația de a participa la spectacolul ‘Crăciunul pentru fiecare suflet’.

Binecuvântarea statuii episcopului Miron Cristea

De asemenea, în aceeași zi a avut loc și binecuvântarea statuii ‘episcopului Miron Cristea’, care a păstorit la Caransebeș între anii 1910 și 1919. Statuia este așezată în centrul civic al municipiului Caransebeș, pe axa Catedralei episcopale, și este singura statuie care îl reprezintă pe episcopul Miron Cristea. Binecuvântarea statuii ‘episcopului Miron Cristea’ face parte din manifestările dedicate Anului omagial ‘Miron Cristea’, în Episcopia Caransebeșului, centenarul instalării primului patriarh ca episcop al Caransebeșului.

În cadrul manifestărilor acestei zile au mai luat cuvântul reprezentanți ai administrației locale și părinți consilieri din Administrația Eparhială, care au adresat mulțumiri Preasfințitului Episcop Lucian pentru osteneala neobosită care nutrește roade bogate în Eparhia Caransebeșului.

Atât la Sfânta Liturghie, cât și la celelalte manifestări au participat mai mulți credincioși, care au împărtășit bucuria acestei zile. În încheiere, Administrația Eparhială a oferit la Reședința episcopală o recepție în cinstea acestui eveniment tuturor membrilor Adunării Eparhiale și invitaților.

Comentarii Facebook


Știri recente