Distincție pentru arhimandritul Timotei Aioanei

Joi, 22 noiembrie, arhim. Timotei Aioanei, Mare Eclesiarh al Catedralei patriarhale și Exarh cultural al Arhiepiscopiei Bucureștilor a primit titlul de cetățean de onoare al municipiului Fălticeni. Ceremonia a avut loc în Sala de ședințe „Iorgu Radu” a Primăriei municipiului, în prezența a numeroase personalități locale, oameni de cultură, reprezentanți ai administrației și clerici, după cum informează „Ziarul Lumina”.

Proiectul de hotărâre privind acordarea acestei înalte distincții a fost inițiat de primarul municipiului Fălticeni, Gheorghe Cătălin Coman.

„Este o zi de mare sărbătoare pentru comunitatea noastră, deoarece avem bucuria de a-i atribui părintelui arhimandrit Timotei Aioanei cea mai înaltă distincție pe care o putem acorda – titlul de cetățean de onoare al municipiului Fălticeni. Îi mulțumim, astfel, pentru modul în care, în toți acești ani, a făcut cunoscut în întreaga țară orașul Fălticeni și ținuturile noastre. Ori de câte ori a avut ocazia, a vorbit cu mândrie de localitatea în care a crescut, în care a urmat gimnaziul și prima treaptă de liceu și în care s-a întors de nenumărate ori, pentru a fi alături de fălticeneni la diferite manifestări culturale și religioase”, a spus primarul Cătălin Coman.

„Să ne bucurăm de lumina pe care oamenii o răspândesc în jurul nostru”

În cuvântul de mulțumire adresat cu ocazia primirii titlului de cetățean de onoare al municipiului Fălticeni, arhimandritul Timotei Aioanei a făcut și o evocare a ilustrelor personalități ale acestor meleaguri sucevene, subliniind faptul că a avut șansa și bucuria să fie elev, prieten sau fiu duhovnicesc al unora dintre oamenii care au marcat, prin activitatea lor, istoria Fălticeniului.

„Vă mulțumesc mult pentru căldura cu care m-ați reprimit între dumneavoastră și pentru prea marea cinste pe care mi-ați făcut-o, înmânându-mi acest titlu. Nu știu dacă sunt vrednic de această înaltă distincție, dar știu că gestul dumneavoastră mă obligă să fac mai mult pentru a pune în lumină istoria și lucrarea Bisericii din acest ținut binecuvântat, precum și istoria și lucrarea oamenilor cu care ne mândrim.

Am avut bucuria să cunosc mulți oameni de mare caracter și de o deosebită pregătire intelectuală și duhovnicească ce au locuit pe aceste meleaguri, iar întâlnirea cu ei mi-a marcat viața într-un mod fericit. Îi păstrez pe toți în amintire, pe cei mai mulți dintre ei îi pomenesc la slujbe, îi am într-un pomelnic formal, dar și într-un pomelnic al inimii. Și cred că mesajul acestui moment deosebit petrecut astăzi – dincolo, evident, de partea sa formală – este acela de a nu uita să ne bucurăm de lumina pe care oamenii o răspândesc în jurul nostru și de șansa de a trăi, de a învăța și de a ne forma în preajma unor oameni deosebiți, așa cum au fost în istoria Fălticeniului”, a spus părintele arhimandrit Timotei Aioanei.

Comentarii Facebook


Știri recente