Directorul Institutului Creștin din Hong Kong, la Sibiu

La Facultatea de Teologie Ortodoxă ‘Sfântul Andrei Șaguna’ din Sibiu a poposit, miercuri, 26 septembrie, directorul Institutului de Studii Sino-Creștine din Hong Kong, Daniel Yeung, după cum informează „Ziarul Lumina”. Între cele două instituții urmează să aibă loc o colaborare în domeniul cercetării academice.

Aflat în România pentru a întâlni reprezentanți ai mediului academic și pentru a prezenta activitățile institutului chinez, Daniel Yeung a fost primit de un grup de profesori de la facultatea sibiană, între care și prodecanul instituției, pr. conf. dr. Mircea Ielciu. La această întâlnire, Daniel Yeung a vorbit profesorilor români despre rolul pe care îl are institutul în apropierea creștinismului și a teologiei creștine de cultura poporului chinez. Principalul obiectiv al acestui centru de cercetare și de studiu este traducerea lucrărilor teologice vechi și moderne din lumea occidentală și studiul teologiei creștine, dintr-o perspectivă ecumenică și academică. Creștinismul este studiat aici folosindu-se contextul cultural și religios chinez, fără implicarea misionară sau prozelitistă a vreunei Biserici creștine. De asemenea, o caracteristică esențială a Institutului de Studii Sino-Creștine din Hong Kong este studiul comparativ al teologiei creștine cu învățăturile din religiile asiatice. ‘Credem că teologia pe care o promovăm poate să îmbogățească cultura noastră. Cercetătorii noștri studiază acum teologia fără adversitatea pe care o aveau intelectualii chinezi la sosirea misionarilor creștini. De altfel, admitem insuficiența culturii noastre în perceperea modernității de care se bucură Occidentul. De aceea, cunoașterea teologiei occidentale ne întărește foarte mult și ne ajută să percepem mai bine contextul cultural-religios din această parte a lumii’, a explicat Daniel Yeung.

Colaborare pe viitor

Discuțiile de la Sibiu au avut și un scop practic. Între institutul chinez și facultatea sibiană va exista în viitor o colaborare academică, așa cum cercetătorii din Hong Kong au cu renumite universități din lume.

‘Universitatea ‘Lucian Blaga’ din Sibiu va colabora cu acest institut și urmează ca, pe viitor, facultatea noastră să concretizeze această colaborare prin schimburi de profesori și de studenți, dar și prin activități comune în domeniul cercetării academice și al publicațiilor teologice’, ne-a spus prodecanul Facultății de Teologie din Sibiu, pr. conf. dr. Mircea Ielciu. Directorul Daniel Yeung a primit din partea facultății o icoană a Maicii Domnului, iar profesorii sibieni au primit reviste și alte publicații ale institutului chinez.

Institutul din Hong Kong a fost înființat în 1995 ca instituție academică non-profit, recunoscută de autorități, având ca scop contextualizarea teologiei creștine în cultura chineză.

Comentarii Facebook


Știri recente