Diplomă de excelență și medalie comemorativă pentru IPS Irineu la centenarul Muzeului de Artă din Craiova

Astăzi, 19 decembrie 2008, Muzeul de Artă din Craiova sărbătorește 100 de ani de la înființare. Programul aniversar a fost deschis la ora 11.00, în Sala Oglinzilor, cu alocuțiuni ale invitaților de onoare, primul care a luat cuvântul fiind IPS Părinte dr. Irineu Popa, Arhiepiscop al Craiovei și Mitropolit al Olteniei, urmat de dl. Ion Prioteasa – președintele Consiliului Județean Dolj, Teodor Sas, viceprimarul municipiului Craiova, Dan Lupescu – director al Direcției Județene pentru Cultură Dolj și alții.

În acest cadru sărbătoresc, IPS Părinte Mitropolit Irineu Popa a primit din partea d-lui Florin Rogneanu, directorului Muzeului de Artă din Craiova o diplomă de excelență și o medalie comemorativă pentru grija deosebită față de spiritul creștin ortodox și pentru protejarea și promovarea acțiunilor de conservare și restaurare a patrimoniului cultural – bisericesc din zona Olteniei. Diplome și medalii au mai primit și alte personalități locale și instituții publice care au colaborat în ultimii ani cu prestigioasa instituție culturală craioveană.

Programul acestei zile a mai cuprins simpozionul național cu tema „Rolul familiei Aman în cultura românească modernă”, lansări de carte si vernisajul expoziției de pictură, grafică și artă decorativă „Pinacoteca Alexandru și Aristia Aman”.

Despre Muzeul de Artă din Craiova

Inaugurat în vara anului 1954, în somptuosul palat al fostului mare bogătaș Jean Mihail, Muzeul de Artă din Craiova este astăzi una din cele mai prestigioase instituții muzeale din România. Bogăția patrimoniului, cadrul și modul în care sunt expuse cele mai valoroase piese ale sale impun admirația vizitatorilor. La baza formării muzeului de află Pinacoteca „Alexandru și Aristia Aman”, înființată în anul 1908, conform voinței testamentare a celor doi filantropi craioveni. Numai grație nobilului lor gest, acum, după o sută de ani, Muzeul de Artă Craiova poate să-și sărbătorească centenarul.

La sfârșitul anului 2000, muzeul deținea aproape 12.000 de piese de artă, dintre care peste 2.200 de pictură românească, peste 200 de pictură străină, peste 200 de sculptură românească și străină, peste 6.500 de lucrări de grafică, aproape 700 de lucrări de artă decorativă românească și străină etc. Aproximativ 2.000 din aceste opere de artă sunt incluse pe lista obiectelor ce constituie patrimoniul cultural-național.

Actualmente, muzeul este conceput și organizat pe trei secții: Galeria de artă europeană, instalată, în mod obișnuit, în cinci săli la parter, Galeria de artă românească, care are la dispoziție întreg etajul, holul de onoare și Cabinetul „Brâncuși, aflate la parter”. Orice incursiune în arta românească nu se poate face fără referiri la patrimoniul muzeului craiovean.

Arhiepiscopia Craiovei – Biroul de Presă

Comentarii Facebook


Știri recente