Dialogul intercultural și interconfesional – oportunitate de întărire a credinței

Zeci de oficiali europeni și lideri religioși au participat joi și vineri,16-17 octombrie a.c., la lucrările celei de-a XI-a ediții a Dialogului intercultural între Biserica Ortodoxă și popularii europeni, care a avut loc în Sala de conferințe a Hotelului Unirea, din Iași. Principala temă a discuțiilor a fost importanța dialogului intercultural și interconfesional, precum și rolul acestuia în rezolvarea conflictelor. De asemenea, au fost evidențiate importanța dialogului dintre mediul politic și cel religios și modul în care pot fi aplanate sau evitate unele situații conflictuale.

Deschiderea lucrărilor a fost făcută de Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, care a adresat un cuvânt de binecuvântare participanților. De asemenea, a fost citit de către Înaltpreasfințitul Mitropolit Iosif al Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale si Meridionale și mesajul Preafericitului Daniel, Patriarhul României, care a evidențiat, la rândul său, importanța dialogului. „Credința creștină este comună și ea ne-a așezat astăzi la această masă. Diversitatea este baza dialogului. Toți credem într-un Dumnezeu, diferit ca religie, dar comun duhovnicește”, a spus, în deschiderea reuniunii, Înaltpreasfințitul Teofan.

Comisarul european pentru cultură și educație, Jan Figel, a vorbit despre rolul important pe care religia îl are în rezolvarea conflictelor din Europa. „Religia și comunitățile religioase sunt cele mai capabile să ducă la pace, la reconciliere. Cu toții trebuie să ne unim eforturile. Valoarea europeană e un bun care nu poate fi negociat”, a spus comisarul Jan Figel. Acesta a vorbit despre importanța dialogului în contextul în care acest tip de dezbateri poate duce la reconciliere, stabilitate și prosperitate. „În ciuda momentelor de criză, cred că Europa merge mai departe. Crizele au arătat că, atunci când acționăm împreună, avem impact. Nu contează numărul de membri, ci contează să existe unitate”, a mai precizat comisarul european.

Șeful Delegației spaniole a popularilor europeni în Parlamentul European, Jaime Mayor Oreja, a vorbit despre o criză „națională sau teritorială” în unele state europene. „Aici, în aceste state, se văd motive puternice de a întări dialogul intercultural și interconfesional. Acest dialog este o oportunitate extraordinară de a ne întări credința. Iar dacă, din punct de vedere politic și economic, celelalte tipuri de crize, de exemplu, cea a valorilor, duce la consolidare și la eliminarea abordărilor mici, din punct de vedere moral trebuie să avem convingeri ferme”, a spus șeful Delegației spaniole a popularilor europeni în Legislativul european.

Rolul important al religiei în rezolvarea conflictelor a fost subliniat și de raportorul pentru Parlamentul European asupra anului european al dialogului intercultural, Erna Hennicot-Schoepges. „E sigur faptul că religiile vor juca un rol foarte mare în relațiile cetățenești, în condițiile în care principala preocupare a cetățeanului, potrivit unui studiu recent privind valorile, este spiritualitatea”, a spus, la rândul ei, europarlamentarul Erna Hennicot-Schoepges.

În cadrul discuțiilor, Patriarhia din Georgia a cerut participanților să adopte un document care să fie trimis Rusiei și care să susțină recomandarea Consiliului European în privința recunoașterii ca state a Osetiei de Sud și Abhaziei, respectiv anularea acestei decizii.

„Este de netolerat ca în secolul al XXI-lea în aceste zone să nu se țină slujbe în bisericile patronate de UNESCO. Patriarhia din Georgia a reușit să intre în aceste zone și a văzut dezastrele umanitare. Adresez o cerere din partea Patriarhiei pentru ca, la această reuniune, să se adopte un document care să fie transmis Rusiei și care să ducă la soluționarea pașnică a conflictului din zonă”, a spus reprezentantul Patriarhiei din Georgia, David Sharashenidze. Acesta a mai subliniat că situația din cele două zone poate avea un efect de bumerang în restul lumii, prin declararea independenței a mai multor state ale lumii.

În cadrul aceleiași dezbateri, participanții au discutat și despre actuala criză economică, ca fiind cauzată de o criză morală, sau una a valorilor. „Nu putem ocoli faptul că trăim o criză economică, de proporții gigantice. Aceasta stare de incertitudine este nemaiîntâlnită. Rădăcina acestei crize financiare are la bază alt tip de criză. Zgomotul crizei economice ne face să nu vedem alte crize. Specula ne guvernează comportamentul. Cu toții vrem să conștientizăm că vrem mai mult. Dar este vorba de o criză a valorilor. Rata natalității este într-o continuă scădere, iar fenomenul imigrației în UE este numai rezultatul egoismului. E clar că ceva este greșit, iar salvarea nu este doar un ritual”, a spus Mayor Oreja.

La rândul său, Mitropolitul Teofan a vorbit despre criza valorilor ca fundament al crizei actuale, însă această criză poate fi și un nou început. „Într-adevăr, criza economică are la bază o criză a valorilor. Dar această criză poate fi și o platformă pentru o renaștere europeană și mondială. Poate fi fundamentul unei înnoiri a societății și punctul de început pentru o nouă perioadă care ar putea fi una de glorie”, a evidențiat Înaltpreasfinția Sa.

Ca inițiator al evenimentului, europarlamentarul PDL, Mihaela Popa, le-a spus invitaților că Iașul este un simbol al spiritualității, iar 2008 poate fi declarat și anul dialogului intercultural la nivel european. „Adevărata provocare o reprezintă toleranța și religia, care trebuie să vină în sprijinul rezolvării conflictelor. Aceasta, cu atât mai mult cu cât libertatea religioasă a fost amplu subiect de dezbatere în elaborarea și adoptarea Tratatului de la Lisabona”, a declarat europarlamentarul ieșean.

Evenimentul de zilele trecute s-a putut desfășura la Iași prin implicarea europarlamentarului ieșean Mihaela Popa, sprijinită de Marian Jean Marinescu, vicepreședinte al Grupului Popularilor Europeni. „Iașiul este un simbol al spiritualității în România și atrage anual numeroși vizitatori și pelerini. Atenția pe care Partidul Popular o acordă dialogului religios este o valoare care ne deosebește de celelalte formațiuni. Datorită Grupului Popular, dialogul intercultural reprezintă o valoare europeană. Religia este baza comună care unește oameni de diferite naționalități”, a spus Marinescu.

La manifestare au participat aproximativ 40 de europarlamentari din diverse state europene, lideri ai PPE-DE și lideri religioși ai mai multor Biserici și culte. La finalul dezbaterilor, ieri după-amiază, participanții au mers într-un pelerinaj la mănăstirile din nordul Moldovei.

( Sursa: Ziarul Lumina Nr. 243/ 18 octombrie 2008)

Comentarii Facebook


Știri recente

Premianții concursului național catehetic au ajuns la București: „Să rămâneți în suflet copii toată viața”, le-a urat PS Varlaam

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul s-a întâlnit vineri cu câștigătorii Concursului Național Catehetic. „Să rămâneți în suflet copii toată viața”, le-a urat în încheierea discursului Episcopul vicar patriarhal. Întâlnirea a avut loc la Centrul de Formare…