Dialog religios pe tema migrației

La Istanbul, în 7-11 martie a.c., se desfășoară o întâlnire a Comitetului reunit al Conferinței Bisericilor Europene (KEK), condusă de Mitropolitul Emmanuel al Franței, și al Consiliului Conferințelor Episcopale din Europa (CCEE), pe tema migrației, informează ceceurope.org, citat de „Ziarul Lumina”.

Comitetul, creat în anul 1972, are ca obiectiv principal supravegherea și întreținerea bunelor relații dintre KEK și CCEE și este compus, în afară de cei doi secertari ai celor două instituții, din șapte membri ai fiecărei organizații bisericești. Programul întâlnirii cuprinde o masă rotundă pe tema migrației, cu participarea unor experți în domeniu, adjunctul ministrului de interne din Grecia, Theodora Tzakri, secretarul general al Comisiei Internaționale Catolice pentru Migrație, cu sediul la Geneva (ICMC), Johan Ketelers, și directorul pentru afaceri politice din partea Secretariatului General al Afacerilor Uniunii Europene, Alp Ay.

De asemenea, în program se mai află și schimburi de idei pe tema activităților, experiențelor și proiectelor Bisericilor și ale Conferințelor Episcopale în domeniul migrației, cum ar fi o informare despre calendarul celor două orga-nisme și mai ales al celei de-a XIII-a Adunări a KEK (Lyon, 15-21 iulie 2009), și o dezbatere pe teme actuale în vizorul instituțiilor europene.

Ieri, 9 martie, s-a desfășurat și o întâlnire cu Patriarhul Ecumenic, Bartolomeu. Membrii Comitetului sunt următorii: din partea KEK – Mitropolitul Emmanuel al Franței, Patriarhia Ecumenică, președinte KEK; Mitropolitul Mihail al Austriei, din partea Patriarhiei Ecumenice; Episcopul David Hamid, din Biserica Angliei; pr. Rauno Pietarinen, Biserica Ortodoxă a Finlandei; dr. Joanna J. Matuszewska, Biserica Evanghelică Reformată din Polonia; pastorul Claire Sixt-Gateuille, Biserica Reformată din Franța; pr. Viorel Ioniță, secretar general interimar, Biserica Ortodoxă Română, și Doris Peschke, director al Comisiei Bisericilor pentru Migranții din Europa. Din partea CCEE – Cardinalul Péter ErdÅ‘, Arhiepiscop de Esztergom – Budapesta, președinte CCEE; Cardinalul Jean-Pierre Ricard, Arhiepiscop de Bordeaux, Vicepreședinte CCEE, Cardinalul Josip Bozanic, Arhiepiscop de Zagreb, vicepreședinte CCEE, Stanislav Hocevar, Arhiepiscop de Belgrad, Vincenzo Paglia, Episcop de Terni, Narni și Amelia, PS Virgil Bercea, Episcop greco-catolic de Oradea, părintele Piotr Mazurkiewicz, secretar general CCEE; părintele Duarte da Cunha, secretar general CCEE; Thierry Bonaventura, ofițer de presă CCEE.

KEK este Adunarea a 120 de Biserici Ortodoxe, Protestante, Anglicane și Vechi-catolice din toate țările europene, precum și a 40 de organizații asociate. A fost fondat în 1959 și are sedii la Geneva, Bruxelles și Strasbourg. CCEE adună președinții celor 33 de Conferințe Episcopale care activează acum pe bătrânul continent și este reprezentat de președinte, de Arhiepiscopul de Luxemburg, Principatul Monaco, Arhiepiscopul Maronit al Ciprului și Episcopul de Chișinău.

Comentarii Facebook


Știri recente