Dialog purtat cu înțelepciune și responsabilitate

Astăzi, 9 septembrie 2008, la Reședința Patriarhală din București, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel l-a primit pe Excelența Sa Domnul Ion Macovei, Ambasadorul României în Republica Serbia.

În timpul întrevederii, între alte probleme abordate, domnul ambasador și-a manifestat îngrijorarea față de situația preotului Bojan Aleksandrovici din Malainița, preot slujitor al românilor din Valea Timocului, trimis în judecata Tribunalului bisericesc al Episcopiei Ortodoxe Sârbe de Timoc.

Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române l-a informat pe domnul ambasador despre cele convenite în cadrul Comisiei mixte de dialog dintre cele două Patriarhii (București, 26 aprilie 2006). Atunci, partea sârbă se obliga să asigure preoți vorbitori de limbă română pentru comunitățile românești de pe Valea Timocului, însă nu și-a respectat angajamentul.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a mai menționat că în luna iulie 2008 a fost trimisă o scrisoare Episcopiei Sârbe de Timoc, solicitându-se Preasfințitului Iustin al Timocului abținerea de la aplicarea unor soluții radicale în cazul părintelui Bojan. Totodată, a fost propusă, pentru rezolvarea situației, o întrunire a Comisiei mixte de dialog în zilele de 16 – 18 septembrie 2008, însă până astăzi partea sârbă nu a dat curs propunerii făcute.

Este de dorit ca Biserica Ortodoxă Sârbă să manifeste față de vlahii sau românii ortodocși din Serbia aceeași atitudine binevoitoare pe care o arată constant Biserica Ortodoxă Română față de sârbii ortodocși de pe teritoriul României, respectându-i ca frați și sprijinindu-i să beneficieze de aceleași drepturi ca și românii ortodocși.

În același timp, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel și-a exprimat speranța că ierarhii ortodocși sârbi vor rezolva problema nu prin pedepse radicale motivate politic, ci prin soluții pastorale realiste care să fie benefice pentru cele două Biserici Ortodoxe surori. În timpul întrevederii, s-a convenit că astfel de situații trebuie rezolvate cu înțelepciune pe calea dialogului dintre cele două Biserici, pentru a se găsi o soluție realistă și conciliantă, păstrând „unitatea Duhului, întru legătura păcii” (Efeseni 4,3).

BIROUL DE PRESĂ

AL PATRIARHIEI ROMNE

Comentarii Facebook


Știri recente

Obștea Mănăstirii Putna a donat sânge

Obștea Mănăstirii Putna a organizat joi Campania „Un strop de sânge salvează o viață”, prin care au fost colectați aproximativ 13 litri de sânge.  Acțiunea a fost organizată în baza parteneriatului existent între Arhiepiscopia Sucevei…