Dialog între teologie și filosofie, la Patriarhia Română

Simpozionul „Dialogul dintre teologie și filosofie”, aflat la a II-a ediție, a început ieri, 19 iunie, în Sala „Conventus” a Palatului Patriarhiei. Organizat de Patriarhia Română, în colaborare cu Ministerul Culturii și Cultelor, Universitatea din București și Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași, simpozionul a fost deschis de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, care a amintit câteva criterii și principii de orientare în folosirea filosofiei în actul teologic: „Atunci când un teolog folosește filosofia, trebuie să aibă în vedere câteva date privind înțelepciunea. Punctul comun de interferență între teologie și filosofie este înțelepciunea, înțeleasă ca inteligență care protejează și promovează viața umană în armonie. Diferența dintre inteligență și înțelepciune este că inteligența, pusă în slujba vieții, a armoniei, devine înțelepciune”, a spus Părintele Patriarh.

În cadrul sesiunii de deschidere, au avut intervenții și domnul Florin Frunză, care a transmis mesajul Secretariatului de Stat pentru Culte, și domnul consilier prezidențial Bogdan Tătaru Cazaban.

Profesori de filosofie și de teologie de la București și Iași au prezentat la lucrările din prima zi a simpozionului referate despre filosofi români care au abordat religia în operele lor.

Temele abordate în prima zi a simpozionului au adus în atenție și preocupările pentru relația dintre rațiune și credință, precum și problema cunoașterii în viziunea unor gânditori români, precum Mircea Vulcănescu, Nae Ionescu, Lucian Blaga și alții.

Lucrările simpozionului se vor încheia astăzi, urmând ca participanții să se împartă pe mai multe grupe de dezbatere, în care se va urmări în mod special identificarea posibilelor căi de dialog între teologie și filosofie.

La sfârșitul lucrărilor, se vor prezenta concluziile grupelor de lucru și se va emite și un comunicat de presă.

Sursa: www.ziarullumina.ro

Comentarii Facebook


Știri recente