Dialog interdisciplinar la Iași: Cursuri de formare în religie, filosofie, știință

Centrul de Cercetare Interdisciplinară în Religie, Filosofie și Știință, din cadrul Universității ‘Alexandru Ioan Cuza’ Iași, în cooperare cu Centrul de Dialog și Cercetare în Teologie, Știință și Filosofie – Facultatea de Teologie Ortodoxă ‘Justinian Patriarhul’, Universitatea București, desfășoară, în perioada martie 2011 – martie 2013, proiectul ‘Courses on the Relation Among Science, Religion and Philosophy from an Christian Perspective’, informează „Ziarul Lumina”.

Având în atenție educația și formarea continuă a profesorilor din învățământul preuniversitar, proiectul, desfășurat sub egida Patriarhiei Române, reprezintă un demers foarte bun pentru o receptare mai corectă a raportului dintre religie și știință în cadrul programelor școlare din învățământul liceal și pentru diversificarea ofertei de pregătire continuă, pentru studenți, preoți și profesori, în cadrul școlilor de vară și a cursurilor de scurtă durată. În același timp, prin autorizarea cursurilor și programele de formare de către instituțiile din domeniul educațional și bisericesc, proiectul poate spori credibilitatea dialogului dintre teologie și știință în spațiul academic și eclesial românesc. Din echipa care se ocupă de coordonarea și implementarea acestui proiect de dialog interdisciplinar fac parte pr. prof. dr. Gheorghe Popa, prorector al Universității ‘Al.I. Cuza’ din Iași – manager proiect; conf. dr. Adrian Lemeni, director al Centrului de Dialog și Cercetare în Teologie, Știință și Filosofie, Facultatea de Teologie Ortodoxă ‘Justinian Patriarhul’ – coordonator regional București; prof. univ. dr. Ștefan Afloroaie, din cadrul Facultății de Filosofie a Universității ‘Al.I. Cuza’ – coordonator regional Iași; diac. dr. Sorin Mihalache, asistent universitar la facultățile de teologie ortodoxă din București și Iași – asistent manager și coordonator media al proiectului.

Un curs util preoților și profesorilor de religie

Cursul postuniversitar de lungă durată, dedicat dialogului dintre teologie, filosofie și știință, a debutat pe 23 martie la București și pe data de 28 martie la Iași. În cadrul cursului inaugural găzduit la Iași, în corpul R al Universității ‘Al.I. Cuza’, au conferențiat reprezentanți ai celor trei mari curente de gândire care vor intra în dialog: teologic (pr. prof. dr. Gheorghe Popa), filosofic (prof. univ. dr. Ștefan Afloroaie) și științific (prof. univ. dr. Gelu Bourceanu). ‘Profesorii de religie și preoții sunt interesați de abordarea interdisciplinară teologie-filosofie-știință. Pentru profesori, ea este de mare actualitate, întrucât îi ajută la îmbunătățirea prestației în cadrul orelor de religie, filosofie sau știință în subiectele conexe. În cazul particular al profesorilor de religie, în special al celor care își desfășoară activitatea pastorală în mediul urban, acest curs poate fi deosebit de util, deoarece ei intră mai des în contact cu persoane educate, care au, în multe cazuri, o reprezentare a raportului dintre religie și știință marcată de ideologia comunistă’, spune diac. dr. Sorin Mihalache, coordonatorul media al acestui proiect.

Comentarii Facebook


Știri recente