Dialog direct, iar nu prin intermediari

Biroul de presă al Patriarhiei Române ne informează:

În legătură cu scrisoarea deschisă, publicată în mass-media, adresată de către domnul europarlamentar László TÅ‘kés Preafericitului Părinte Patriarh Daniel referitoare la darea în folosință a fostului sediu al Băncii Naționale a României din Sfântu Gheorghe episcopiei ortodoxe a Covasnei și Harghitei, precizăm:

Episcopia Covasnei și Harghitei este o eparhie mică din punct de vedere al numărului de credincioși ortodocși români, deoarece de-a lungul timpului aceștia, din cauza vitregiilor vremurilor, au fost nevoiți să plece din zonă. De aceea, Patriarhia Română consideră firesc sprijinul acordat de statul român episcopiei Covasnei și Harghitei care cu multă jertfelnicie își îndeplinește lucrarea pastoral-misionară, social-filantropică și cultural-educațională în mijlocul comunităților ortodoxe românești minoritare în această parte a țării. De pildă, după primirea în folosință a fostului sediu al Băncii Naționale a României din Sfântu Gheorghe, acesta va fi folosit pentru manifestările religios-culturale organizate de către episcopia Covasnei și Harghitei care în prezent sunt organizate în subsolul bisericii Sfântul Nicolae din municipiul reședință al județului Covasna.

În același timp, nu se poate vorbi de favorizarea episcopiei Covasnei și Harghitei atâta vreme cât această eparhie nu a primit încă în proprietate imobilele deținute înainte de anul 1948, inclusiv peste 1.000 hectare de pădure și teren arabil.

Conform principiului autonomiei eparhiale din Biserica Ortodoxă Română, Patriarhul României nu se poate amesteca în problemele administrative ale eparhiilor din cuprinsul Patriarhiei Române. Înaltpreasfințitul Arhiepiscop onorific Ioan, episcopul Covasnei și Harghitei este un ierarh pașnic, deschis dialogului și cooperării ecumenice, care cultivă de 18 ani relații interetnice și ecumenice foarte bune cu celelalte confesiuni creștine din zonă. În același timp, Biserica Ortodoxă Română nu a contestat niciodată retrocedarea de proprietăți către celelalte culte din România, ci, dimpotrivă, o susține în cadrul Consiliului Consultativ al Cultelor din România.

Recomandăm domnului László TÅ‘kés să se adreseze direct episcopului ortodox român al Covasnei și Harghitei pentru a discuta personal tema care îl preocupă, fără implicarea Patriarhiei Române. Astfel, domnul europarlamentar László TÅ‘kés va avea posibilitatea să cunoască nemijlocit care sunt dificultățile pe care le întâmpină zi de zi Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioan și preoții din eparhia Sa în activitatea desfășurată pentru comunitățile ortodoxe românești din Covasna și Harghita și cât de riscantă este imixtiunea factorului politic în tulburarea păcii etnice și confesionale din regiune.

În concluzie, este necesar să înțelegem mai bine nevoile reale ale fiecărei comunități religioase din Transilvania, ținând cont și de faptul că întreaga regiune are o istorie specifică diferită de a celorlalte provincii ale României.

Comentarii Facebook


Știri recente