Dialog cu tinerii la Biserica Sfântul Lazăr din Iași

La Biserica „Sfântul Lazăr” din Iași, care aparține de Protopopiatul Iași 2, a avut loc joi după-amiază un dialog cu tinerii de la trei școli din Iași. Invitații speciali la dialogul „Treptele duhovnicești spre Înviere” au fost părintele Ion Cârciuleanu și diac. dr. Liviu Petcu.

În debutul manifestării, pr. dr. Nicolae Nicolescu, slujitor la Biserica ‘Sfântul Lazăr’ din Iași, a vorbit despre necesitatea întâlnirii tinerilor cu Hristos în biserică, remarcând că relația Biserică-Școală este primordială în contextul timpului actual, ‘când este atâta divizare între oameni, iar reperele și valorile morale se identifică greu’.

„Tinerii trebuie să conștientizeze drumul cu Hristos, cu iubirea întrupată a lui Dumnezeu, ca unică posibilitate de împlinire a vieții lor spirituale. Participarea la sfintele slujbe ale Bisericii le desăvârșește propria educație. Școala și Biserica trebuie să se înfrățească pentru a deveni sursa de formare a tinerilor, punte de dialog și împreună-lucrare a minții și sufletului deopotrivă. Atunci când tinerii vor dori personal să participe la Sfânta Liturghie, să învețe să iubească, să adâncească taina cunoașterii lui Dumnezeu în bucuria Învierii, atunci neamul omenesc și fiii săi își vor reface pilonul spiritual atât de zdruncinat’, a subliniat în deschidere pr. dr. Nicolae Nicolescu. În continuare, pr. Ion Cârciuleanu, slujitor la Biserica ‘Adormirea Maicii Domnului’ – Galata din Iași, a vorbit despre Taina Spovedaniei și Taina Împărtășaniei și despre felul cum trebuie să-și petreacă elevii săptămâna de vacanță care coincide cu Săptămâna Patimilor.

‘Scopul acestei întâlniri a fost acela de a-i aduce pe tineri în biserică’

Diac. dr. Liviu Petcu, asistent cercetător științific al Universității ‘Al. I. Cuza’ din Iași, a vorbit tinerilor despre pătimirile și trăirea lui Hristos, dar și despre capcanele și provocările care vin de la lumea păcatului. Pr. dr. Nicolae Nicolescu a explicat în alocuțiunea sa nevoia de a întâlni iubirea lui Dumnezeu. ‘S-a creat o frumusețe a discursului, pe durata dialogului fiind o simțire de har’, a spus părintele dr. Nicolae Nicolescu.

La dialogul ‘Treptele duhovnicești spre Înviere’ au participat elevi de la Școala ‘Ion Ghica’ Numărul 24 din Iași, de la Școala ‘Gheorghe Mârzescu’ din Iași și de la Colegiul Național ‘Mihai Eminescu’ din Iași. ‘Scopul acestei întâlniri a fost acela de a-i aduce pe tineri în biserică. Sper că experiența părintelui Ion Cârciuleanu din care sfinția sa ne-a vorbit, discursul deosebit de elevat al părintelui Liviu Petcu și intervențiile pe care le-am avut în calitate de moderator vor avea impact asupra tinerilor, astfel încât să vină la biserică de acum înainte la Sfânta Liturghie. Nu ne vom opri aici, pentru că vom încerca să facem și cu familiile tinere astfel de întâlniri pentru a-i determina să vină la biserică din dragoste’, a explicat pr. dr. Nicolae Nicolescu.

Comentarii Facebook


Știri recente