Dialog cu pr. asist. univ. Silviu Tudose : Săptămâna tristeții strălucitoare din Postul Mare

La începutul Postului Mare, părintele Silviu Tudose, asistent universitar în cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă ‘Justinian Patriarhul’ din București și parohul Bisericii ‘Sfântul Ilie-Gorgani’, ne vorbește despre primii pași în acest urcuș către Învierea Domnului.

De ce prima săptămână a Postului Mare este numită ‘Săptămâna duhovnicească’?

Ceea ce spuneți este adevărat, chiar dacă toate săptămânile vieții noastre ar trebui să fie ‘duhovnicești’. Nu există un timp în care să nu fim ai lui Dumnezeu sau în care să nu fim datori a ne împărtăși de Duhul Sfânt.

Săptămâna despre care vorbim are un caracter aparte, fiind privită ca un model pentru celelalte săptămâni ale postului. Toți creștinii suntem chemați acum la un mod de viață ascetic, pentru a începe cum se cuvine lupta cu ispitele și călătoria către Sfintele Paști. Pe vremea Imperiului bizantin erau suspendate în această săptămână activitățile publice, pentru a înlesni oamenilor o viețuire în post și rugăciune. Aceste zile, ale primei săptămâni din post, au fost comparate cu primele zile din viața unui monah, petrecute în post aspru și rugăciune. La un astfel de început bun suntem chemați cu toții, consacrându-ne mai mult viața lui Dumnezeu, cu post și rugăciune.

De ce luni și marți sunt zile aliturgice?

Pentru că sunt zile de ajunare, în care nu se săvârșește Sfânta Liturghie. Ajunarea este incompatibilă cu slujirea Liturghiei. De aceea a și apărut Liturghia Darurilor înainte sfințite, ca o rânduială de împărtășire seara, după o zi de ajunare. În primele două zile ale postului nu se săvârșește nici măcar această Liturghie, mulți creștini reușind să ajuneze complet. Au fost și sunt monahi care reușesc acest lucru până vineri seara, când se împărtășesc la Liturghia Darurilor înainte sfințite.

Ce slujbe sunt săvârșite în prima săptămână a Postului Sfintelor Paști și cum pot fi ele caracterizate?

Nu trebuie să creadă cineva că în primele zile ale postului, dacă nu se săvârșește Sfânta Liturghie, lipsesc și celelalte slujbe. Dimpotrivă, programul liturgic este format din Utrenie, Ceasuri, Mijloceasuri, Pavecerviță și Miezonoptică, fiecare rânduială fiind îmbogățită cu lecturi din Sfânta Scriptură, în special din psalmi, precum și cu multe rugăciuni și imne specifice acestei perioade. Astfel, în cadrul slujbei Ceasurilor, bunăoară, sunt inserate catisme, pericope scripturistice și patristice, Rugăciunea Sfântului Efrem Sirul, toate acestea contribuind la crearea unei atmosfere ascetice potrivită Postului Mare. Întâlnim o trecere de la psalmodie la imnologie, momentele zilei punctate prin slujbele Ceasurilor fiind astfel sfințite. În primele patru zile, în cadrul Pavecerniței, se citește câte o parte din bine cunoscutul Canon al Sfântului Andrei Criteanul, care va fi citit integral din nou în miercurea celei de-a cincea săptămâni a postului.

Atmosfera generală a slujbelor din prima săptămână a Postului Mare nu este fundamental diferită de cea a celorlalte săptămâni. Părintele profesor Alexander Schmemann o numea foarte inspirat ‘tristețe strălucitoare’, gândindu-se că felul în care sunt alcătuite slujbele acum îmbină tristețea pentru păcat cu bucuria pocăinței și a iertării. Slujbele sunt vizibil mult mai lungi ca de obicei, astfel încât dacă cineva dorește să participe la toate va petrece mare parte a timpului în lăcașul de cult. Lungimea aceasta, datorată și multor repetiții ale unor cuvinte sau gesturi (de exemplu ‘Doamne, miluiește’, rugăciunile începătoare, Rugăciunea Sfântului Efrem Sirul sau metaniile), a fost interpretată ca un chip al rugăciunii neîncetate. Înțelegem de aici rostul duhovnicesc al lungimii slujbei, de a-l ajuta pe om să se deprindă cu rugăciunea, care îi aduce mult folos. În același timp, toate slujbele au și un rol pedagogic sau de instruire în credință.

Ați pomenit de Rugăciunea Sfântului Efrem Sirul. Care ar fi cuvintele din ea care vă plac cel mai mult?

Sunt tentat să spun că nu pot face o ‘ierarhie’ între cuvintele din Rugăciunea Sfântului Efrem, mai ales că toate mi se potrivesc, așa cum cred că se potrivesc oricărui creștin. Altfel spus, cred că am nevoie să scap în egală măsură de duhul trândăviei, al grijii de multe, al iubirii de stăpânire și al grăirii în deșert, tot așa cum curăția, gândul smerit, răbdarea și dragostea sunt lucruri pe care le doresc, dar care mă părăsesc de multe ori.

Ce ați spune unui creștin al zilelor noastre, foarte prins cu obligațiile pe care le presupune viața modernă, dacă v-ar întreba cum să petreacă prima săptămână a Postului Mare?

Aș încerca să-l conving că nu trebuie să facă o diferențiere clară între prima săptămână și celelalte. Așa fac unii creștini care au impresia că dacă postesc prima și ultima săptămână ‘se achită’ onorabil de datoria postirii. E ca și când ai dori să treci un râu și folosești un pod căruia îi lipsește partea din mijloc.

În ceea ce privește felul în care un credincios trebuie să petreacă prima săptămână, ideal ar fi să reușească să intre în ‘atmosfera’ postului, cu foarte multă discreție și cu dorința de a se apropia cu adevărat de Dumnezeu. Ceea ce îl ajută cel mai mult este ajunarea și participarea la slujbele din biserică, începând cu ‘Vecernia iertării’, care se săvârșește în seara Duminicii Izgonirii lui Adam din Rai. Chiar dacă obligațiile zilnice îl împiedică să participe la toate, să încerce să ajungă la Pavecerniță, în primele patru zile, în cadrul căreia, așa cum am spus mai înainte, se citește și Canonul Sfântului Andrei Criteanul, un minunat prilej de a medita la păcatele proprii și de a face o rugăciune de pocăință. După ce participi la o astfel de slujbă, ești mult mai păzit în lupta cu ispitele și mult mai întărit în cele duhovnicești.

De asemenea, ar fi minunat dacă tot acest efort l-ar ajuta să și mărturisească păcatele înaintea duhovnicului și, dacă este posibil, să primească Sfânta Împărtășanie la Liturghia Darurilor înainte sfințite sau în Duminica Ortodoxiei.

O primă săptămână a postului petrecută într-o atmosferă de rugăciune, de asceză trupească, de împăcare cu Dumnezeu prin lacrimile pocăinței, va contribui esențial la dobândirea păcii sufletești și la continuarea cu folos a călătoriei spre slăvita Înviere a Domnului.

(Interviu publicat în Ziarul Lumina, Ediția din data de 27 februarie 2012)

Comentarii Facebook


Știri recente