Dialog academic pe tematică interreligioasă la Universitatea Ovidius din Constanța

La Universitatea ‘Ovidius’ din Constanța a avut loc, ieri, 10 septembrie 2012, deschiderea oficială a programului intensiv Erasmus/Socrate: ‘Translating God(S): Intercultural Theology And Interreligious Studies’, organizat de către Facultatea de Teologie Ortodoxă ‘Sfântul Apostol Andrei’, informează Ziarul Lumina.

Peste 120 de studenți și profesori din 20 de universități europene (Leiden University, Țările de Jos, Marmara University, Turcia, Catholic University of Leuven, Belgia, Salzburg University, Austria, Georg August University of Göttingen, Germania etc.) sunt prezenți timp de 12 zile la Constanța pentru un dialog academic pe tematică teologică interconfesională și interreligioasă, precizează Biroul de comunicare al Arhiepiscopiei Tomisului. Programul intensiv se desfășoară în perioada 10 septembrie – 21 septembrie 2012 și reunește sub genericul ‘Fluid Religion and Orthodoxy’ următoarele teme subadiacente: Religion and Democracy in Southeast Europe; Religion and Nationalism in Balkans: Continuity and Change; Religion and the EU, Integration of Southeast Europe, și Religion and Globalization. În cuvântul de deschidere, rectorul Universității ‘Ovidius’, prof. univ. dr. Dănuț Tiberius Epure a apreciat activitatea academică desfășurată de Facultatea de Teologie, menționând că acest eveniment are o însemnătate deosebită, fiind un adevărat for de dezbatere. De asemenea, Înalt Preasfințitul Arhiepiscop Teodosie, prorector Relații internaționale și studenți străini, a făcut o incursiune în istoria relațiilor dintre Universitate și Irish School of Ecumenics – Trinity College Dublin (Irlanda) și a reliefat buna conviețuire existentă între diversele credințe din Dobrogea și a subliniat importanța unui dialog teologic interconfesional și interreligios în cadrul programului Erasmus. ‘Suntem bucuroși că putem să fim gazda unei asemenea manifestări care va aduce prestigiu universității noastre, Dobrogei, dar și țării noastre, învățământului superior românesc și Bisericii noastre Ortodoxe’.

Program intensiv adresat studenților

La sfârșitul anului 2009, Facultatea de Teologie Ortodoxă ‘Sfântul Apostol Andrei’ din cadrul Universității ‘Ovidius’ din Constanța a fost selecționată (alături de Facultatea de Teologie Islamică/Ilahiat Faculty din cadrul Universității Marmara, Istanbul, Turcia) ca partener direct și coorganizator al Irish School of Ecumenics – Trinity College Dublin (Irlanda) în desfășurarea programului intensiv Erasmus/Socrates, intitulat ‘Translating God(s): Intercultural Theology and Interreligious Studies’, program ce se întinde pe perioada a trei ani (2010 – 2012) cu finanțare din partea Uniunii Europene. Programul se adresează studenților de la cursurile de master și doctorat, oferindu-le astfel posibilitatea de a studia noi discipline academice în domeniile studiilor interreligioase și a unei teologii interculturale, pe durata a două săptămâni, timp de 3 ani, în trei spații culturale diferite: 13 – 26 iunie 2010, Dublin (Irlanda), 26 aprilie – 10 mai 2011, Istanbul (Turcia) și 10 septembrie – 21 septembrie 2012, Constanța. Fiecare dintre cele trei tronsoane de studiu, având titluri diferite este prefațat de 3-4 zile de conferințe/prelegeri ESTIS (European Society for Intercultural Theology and Interreligious Studies, fondată la 19 martie 2005 în Amsterdam), prezentate de către universitari de prestigiu recunoscuți în spațiul academic internațional. Cea de-a doua parte a programului include, pe lângă conferințe și prelegeri, prezentarea și susținerea publică a unor eseuri din partea studenților selecționați, în cadrul unor teme recomandate dinainte și care au fost elaborate sub îndrumarea unui profesor coordonator din cadrul fiecărei facultăți din cele 20 de universități europene participante. Atât prelegerile PROFESORILOR, eseurile studenților, cât și discuțiile pe marginea acestora sunt exclusiv în limba engleză.

Comentarii Facebook


Știri recente