Dezincriminarea incestului și a prostituției în dezbaterea Consiliului Facultății de Teologie Ortodoxă din Iași

În ședința Consiliului Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, din 24 martie 2009, s-au discutat și amendat prevederile noului Cod penal referitoare la dezincriminarea incestului și a prostituției.

Cadrele didactice și-au exprimat opiniile cu privire la modificările regăsite în proiectul noului Cod penal, și anume tolerarea incestului și a prostituției prin regăsirea lor în alte infracțiuni din categoria celor privitoare la viața sexuală.

Considerăm că este absolut necesară incriminarea lor în mod explicit, deoarece astfel de fapte atentează atât la demnitatea umană, la sănătatea morală a națiunii, cât și la integritatea fizică, morală și spirituală a persoanei. Mai mult, genetica a demonstrat faptul că practicarea raporturilor sexuale între rude în linie directÇŽ, precum și cele între frați și surori, duce la degenerarea speciei umane.

Cu atât mai greu sunt de înțeles pretinsele argumente de ordin juridic și social ale celor care au alcătuit noul Cod penal cu cât ele nesocotesc preceptele moralei creștine și instituția familiei ca bază a societății, tolerând aceste forme ale degenerării fizice și morale.

Cadrele didactice ale Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași consideră că dezincriminarea acestor acte constituie un grav atac la valorile morale creștine, opinia membrilor societății civile, deopotrivă credincioși și cetățeni ai României, fiind astfel ignorată.

Având în vedere faptul că aceste propuneri sunt deosebit de sensibile și necesită o atenție sporită în reglementare, considerăm că acest demers legislativ trebuie realizat cu responsabilitate juridică și etică, fără a îngrădi în vreun fel drepturile și libertățile fundamentale ale omului, fiind astfel obligatorie consultarea societății civile înainte de aprobarea noului Cod penal.

În consecință, facem apel către forurile abilitate să abordeze și să soluționeze problemele în discuție cu responsabilitate față de generațiile care vor veni și în fața istoriei, în spiritul tradițiilor sănătoase ale poporului român și ale moralei creștine, în scopul protejării sănătății fizice și morale a familiei și societății românești.

Sursa: mmb.ro

Comentarii Facebook


Știri recente