Dezbateri privind prevenirea abandonului școlar, la Timișoara

Masă rotundă în cadrul Proiectului ‘Rețea interregională de centre educaționale’

Arhiepiscopia Timișoarei împreună cu Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia a organizat miercuri, 28.03.2012, începând cu ora 11:00, în sala de conferințe a Hotelului Perla din Timișoara, o masă rotundă având ca temă ‘Înființarea, dezvoltarea și consolidarea de rețele destinate îmbunătățirii activităților de prevenire a fenomenului de abandon și eșec școlar’, după cum ne informează George Giurgiu.

Acțiunea a fost organizată în cadrul proiectului ‘Rețea interregională de centre educaționale’, implementat de Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia în parteneriat cu Arhiepiscopia Timișoarei, Direcțiile Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului Alba, Mureș și Timiș, Inspectoratul Școlar Județean Alba, Inspectoratul Școlar Județean Timiș și Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia – Filiala Reghin. Alături de reprezentanții Arhiepiscopiei Timișoarei și ai Asociației Filantropia Ortodoxă Alba Iulia au participat și reprezentanți de la Consiliul Județean Timiș, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Timiș, Inspectoratul Școlar Județean Timiș și O.I. POSDRU- Regiunea Vest.

” Evenimentul a presupus întâlnirea partenerilor și a factorilor interesați în proiectul ‘Rețea interregională de centre educaționale’ și a avut drept scop trasarea de noi strategii, de noi căi de abordare a problematicii abandonului școlar și încercarea de a găsi soluții la această problemă. În cadrul ședinței am pus în discuție modalități prin care putem preveni abandonul școlar, dar și chestiuni concrete pe care noua Lege a Învățământuloui ni le pune înainte, și anume modalitatea prin care putem găsi soluții în legislația actuală, pentru a combina cât mai bine instrumentele de lucru pe care le oferă munca într-un Centru de zi, sau munca cu beneficiari într-un Centru comunitar sau Centru educațional, așa cum sunt Centrele noastre. Așadar, dorim să venim cu soluții concrete la aceste probleme, soluții care să se transforme în inițiative legislative, care să completeze legile în vigoare”, a declarat pr. Alin Cuza, asistent regional din partea Arhiepiscopiei Timișoarei în cadrul proiectului.

Proiectul ‘Rețea interregională de centre educaționale’ are ca scop prevenirea fenomenului de părăsire timpurie a școlii și menținerea în sistemul de educație a 500 de elevi din regiunile Centru și Vest prin crearea unei rețele de centre educaționale în județele Alba, Mureș și Timiș. În cele 16 centre educaționale se promovează un model optim de prevenire a abandonului școlar și de dezvoltare personală a elevilor, prin îmbinarea valorilor celor trei componente de bază ale sistemului de educație: Biserică, Școală și Familie. Proiectul este cofinanțat din Fondul Social European prin Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale – Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (AMPOSDRU), ‘Investește în oameni’, Axa prioritară 2 ‘Corelarea învățării pe tot parcursul vieții cu piața muncii’ în domeniul de intervenție DMI 2.2. – Prevenirea și corectarea părăsirii timpurii a școlii.

Comentarii Facebook


Știri recente