Dezbateri despre preot și provocările de azi la Protoieria III Capitală

În cadrul Protoieriei III Capitală s-a desfășurat marți, 20 aprilie, la Parohia ‘Sfântul Gheorghe Nou’ din București, cercul pastoral-misionar cu tema ‘Preotul și provocările moderne’. Părintele profesor David Pestroiu a susținut referatul ‘Răspunsul preotului în fața provocărilor moderne’, informează „Ziarul Lumina”.

După oficierea slujbei de Te-Deum de către părinții slujitori, părintele lect. dr. David Pestroiu, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București, a arătat în prelegerea susținută provocările postmodernismului, care constituie stadiul societății actuale și care promovează o cultură postmodernă adaptată cerințelor societății. ‘Individualismul este un factor al postmodernității, care presupune cultivarea exagerată a sinelui. Societatea postmodernă îi solicită omului să se afirme cu orice preț, iar această goană nesăbuită după avansarea socială sau agonisita materială îi generează omului stresul și oboseala ca urmare a rutinei zilnice, privându-l de orice activitate spirituală. Omul din societatea postmodernă se abandonează condițiilor stresante ale vieții, se află într-o depresie continuă’, a spus părintele David Pestroiu.

Reacția Bisericii față de provocările postmodernismului

În fața individualismului postmodernist se impune starea de comuniune ca o replică față de realitatea singulară. Biserica este marea familie creștină, iar parohia este o familie în miniatură. ‘Tendințele de globalizare, sincretismul, aplecarea spre sfera activităților sociale sunt tot atâtea căi prin care se încearcă gruparea indivizilor. Biserica poate prelua aceste tendințe valorificându-le în scopul trezirii celor în cauză din amorțirea religioasă, prin programe sociale, misionare, pelerinaje, manifestări culturale, valorificarea resurselor oferite de internet, de mass-media. Biserica poate ajunge în sufletele credincioșilor dornici de comuniune. Preoții sau responsabilii cu catehizarea tineretului din comitetele parohiale pot și trebuie să se angajeze în activitatea de moderatori ai acestor căi de comunicare online’, a mai spus părintele David Pestroiu.

După cuvântul susținut de părintele David Pestroiu, părintele protoiereu Dinu Pompiliu a arătat importanța acestui cerc pastoral-misionar: ‘Atacurile postmoderniste s-au înmulțit la adresa Bisericii în ultima vreme. Răspunsul nostru trebuie să fie pe măsură. Aceste atacuri sunt îndreptate împotriva Bisericii, deoarece este singura instituție care poate răspunde la toate provocările vieții umane. Avem răspunsuri nu pentru lumea aceasta, ci pentru veșnicie, de aceea, lupta aceasta se duce împotriva Bisericii, dar și a preotului, precum arată Sfânta Scriptură: bate-voi păstorul și oile se vor risipi.’

Comentarii Facebook


Știri recente