Deputatii juristi si cei din comisia pentru drepturile omului au inceput dezbaterile asupra legii cultelor. Ei au adoptat primul capitol, iar articolele adoptate se refera la libertatea religioasa, drepturile si obligatiile cultelor si ale adeptilor credintelor religioase. Unul din articolele adoptate prevede ca asociatiile religioase, cultele si gruparile religioase au obligatia de a respecta Constitutia si legile tarii, si de a nu aduce atingere sigurantei nationale, ordinii, sanatatii si moralei publice, precum si drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului, informeaza Rompres. De asemenea, prozelitismul desfasurat de o persoana sau cult de natura de a incalca dreptul la intimitate al individului, libertatea de gandire sau de constiinta care utilizeaza metode si tehnici psihologice agresive sau promiterea si oferirea de bani in scopul atragerii de noi adepti constituie infractiune ce se pedepseste cu amenda sau cu inchisoare. Totodata, legea mai stabileste unele modalitati prin care statul poate suporta prin contributii, in raport cu numarul credinciosilor si nevoile reale de subzistenta si activitate, salarizarea personalului clerical si neclerical apartinand cultelor recunoscute. Legea face referire si la invatamantul confesional, modalitatea prin care cultele se implica in mod efectiv in procesul educational in Romania.
Inventarul bisericilor de lemn din județul Iași: O hartă la nivel național ar fi primul pas spre salvarea monumentelor
Asociația „Biserici înlemnite” derulează, cu finanțare de la Ordinul Arhitecților din România, un proiect de inventariere a bisericilor de lemn din județul Iași. Abordarea este multidisciplinară. Participă arhitecți, istorici, structuriști, restauratori, biologi, informațiile fiind introduse…
Numeroși pelerini, majoritatea tineri, l-au cinstit pe Sf. Ier. Nifon, ocrotitorul Arhiepiscopiei Târgoviștei
Arhiepiscopia Târgoviștei și-a cinstit miercuri și joi ocrotitorul, pe Sf. Ier. Nifon, printr-o serie de manifestări religioase și culturale care au strâns la Târgoviște peste 20.000 de pelerini, dintre care numeroși tineri. Au mai fost…
PS Benedict: Dumnezeu dă undă verde centrului de îngrijiri paliative pentru copii al Arhiepiscopiei Clujului
Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a acordat un interviu postului Radio Renașterea, în care anunță începerea unui proiect unic în Biserica Ortodoxă Română: crearea unui centru de îngrijiri paliative pentru copiii cu boli cronice progresive. Ierarhul…
Un iubitor al rugăciunii: Părintele Marius Bărăscu a fost pomenit la trei ani de la mutarea la Domnul
La trei ani de la mutarea la Domnul, Părintele Marius Bărăscu a fost pomenit la Parohia Parava, unde a slujit, dar și la Mănăstirea Sihla, unde mergea des pentru a participa la slujbele de Priveghere.…
Românii sunt o comunitate apreciată în Emirate, spune Parohul din Dubai
„În general, românii din Emirate constituie o comunitate apreciată de localnici și de guvern. Majoritatea lucrează în domenii precum IT, educație, industrie, inginerie, comerț, securitate și poartă cu demnitate numele de român și de creștin,…