Dezbatere publică despre avort la Cluj-Napoca

Înalt Preasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, și doctor David Ilie, președintele Fundației Clinica Pro-Vita din Cluj, au susținut joi, 3 mai, câte o prelegere pe tema ‘Avortul – suprimarea vieții’, informează „Ziarul Lumina”.

Prelegerea a avut loc la sediul TVR Cluj, iar tema avortului a fost abordată atât din punct de vedere teologic, cât și din perspectivă medicală, în contextul mai larg al dezbaterilor publice din societatea românească care au avut loc în ultimele două săptămâni, ca urmare a unei inițiative legislative lansate de un grup de aproximativ 50 de deputați.

Acest proiect vizează înființarea unor cabinete de ‘consiliere pentru criză de sarcină’ și prevede obligativitatea femeilor de a fi consiliate psihologic cu cel puțin cinci zile înainte de a decide să facă avort. În acest proiect de lege supus dezbaterii publice, femeia nu poate să facă avort fără un certificat de consiliere semnat de medic, psiholog și un asistent social.

Această inițiativă legislativă a apărut în condițiile în care țara noastră se află pe locul doi la nivel european în ceea ce privește numărul de avorturi. Cercetările făcute în luna aprilie de Institutul de Politici Publice din București arată că în România se fac în medie 400 de avorturi pe zi.

În cadrul conferinței de joi-seară, deschisă de Andreea Leonid, organizatoarea emisiunii, IPS Mitropolit Andrei a evidențiat oportunitatea unor astfel de dezbateri publice în care Biserica să-și poată exprima poziția și a făcut câteva sublinieri de natură duhovnicească referitor la acest subiect.

Părintele Mitropolit a precizat încă de la început faptul că viața este un dar al lui Dumnezeu, după cum se afirmă și în binecuvântarea care deschide slujba Sfintelor Paști: ‘Slavă Sfintei, Celei de o ființă, de viață făcătoarei și nedespărțitei Treimi’. Astfel, ‘Sfânta Treime, Dumnezeul nostru, este făcător de viață, iar nu de moarte. Atunci, ne dăm seama de ce ne preocupă atât de mult acest subiect, pe noi, pe toți creștinii conștienți. Sigur că nouă, celor ce suntem călugări, ni s-ar putea reproșa: ‘N-aveți experiența creșterii unui copil. Nu știți cât de greu este să formezi dintr-un bebeluș un om cu toate capacitățile fructificate la maximum și cât de greu este nu numai să-l crești, ci și să-l porți la școală, să ai grijă să-i creezi un viitor”, a remarcat Părintele Mitropolit, care a adăugat că ‘părinți spirituali fiind, știm lucrul acesta, iar cea mai mare parte a preoților noștri sunt preoți căsătoriți, care și ei nasc și cresc copii. Și atunci zic că ne putem rosti asupra acestui subiect’.

Ierarhul a mai amintit faptul că în cartea Facerii 1, 28 se arată că ‘a făcut Dumnezeu pe om după chipul Său, după chipul lui Dumnezeu l-a făcut bărbat și femeie. Și Dumnezeu i-a binecuvântat zicând: ‘Creșteți și vă înmulțiți și umpleți pământul și-l supuneți’. Astfel, IPS Andrei a reluat acest îndemn: ‘Creșteți și vă înmulțiți! Viața este darul lui Dumnezeu și, atunci, cine curmă în mod brutal viața se opune planului lui Dumnezeu cu creatura Sa’.

Comentarii Facebook


Știri recente