Dezbatere pe tema „Contracepție și avort”, inițiată de ASCOR Iași

Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români – filiala Iași a organizat joi, 4 iunie 2009, în Sala „Dr. Iustin Moisescu” a Centrului Eparhial Iași, o dezbatere pe tema „Contracepție și avort”. Dezbaterea a avut loc în cadrul Programului „1 iunie – Ziua copilului născut și nenăscut”, prin Proiectul „Dreptul la viață” al ASCOR, filiala Iași.

La dezbaterea „Contracepție și avort”, moderată de pr. asist. dr. Ioan Valentin Istrati, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, au participat prof. dr. Pavel Chirilă, președintele Asociației Filantropice Medicale „Christiana” din București, pr. Ioan Antoci, misionar în cadrul Spitalului Municipal de Urgențe Roman, dr. Pintilie Radu, medic specialist ginecolog, Maternitatea „Cuza-Vodă” din Iași, pr. prof. dr. Ioan Teșu, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, pr. Dumitru Carp, paroh la Biserica „Pogorârea Sfântului Duh” Bucium, din Protopopiatul Iași 2, avocat Cezar Axinte, Fundația „Sfinții Martiri Brâncoveni” din Constanța, Bogdan Alexandru Popescu, coordonatorul Proiectului „Dreptul la viață”, și pr. Dănuț Damaschin, misionar în cadrul Maternității „Cuza-Vodă”, Iași.

În deschiderea întrunirii, pr. asist. dr. Ioan Valentin Istrati a afirmat că viața unui copil începe în momentul în care este conceput. Mai mult de atât, copilul poate auzi sau comunica. „Copilul născut sau nenăscut este fiu al lui Dumnezeu după har. Viața intrauterină este viață adevărată. Copilul nenăscut poate simți, poate auzi, poate comunica cu cei din jurul său”, a explicat pr. asist. dr. Ioan Valentin Istrati. Prof. dr. Pavel Chirilă a făcut referire, în cuvântul său, la textul din Sfânta Scriptură care spune că femeia se mântuiește prin nașterea de prunci. „Toți duhovnicii pe care i-am întrebat m-au trimis la versetul biblic care spune că femeia se mântuiește prin naștere de prunci. Dacă o femeie moare la naștere, este mântuită. Sfântul Maxim Mărturisitorul a lămurit o dispută cu privire la trimiterea sufletului în noua persoană. Argumentele teologice și filosofice ale acelei vremi au demonstrat că sufletul este trimis de Dumnezeu în momentul unirii celor două celule. Atunci apare persoana umană”, a spus prof. dr. Pavel Chirilă.

Avocatul Cezar Axinte a explicat faptul că dreptul la viață nu poate fi dat de legiuitor, iar, din punct de vedere juridic, pentru ca o persoană să poată fi ucisă trebuie ca mai întâi, în mentalul colectiv, să se producă o degradare. „Această degradare s-a produs prin mai multe manipulări verbale succesive. Dacă acceptăm termenul juridic de «drept la viață», ar însemna că cineva ne dă acest drept. Acest drept nu poate fi dat de cel care făurește legea. Acesta nu este un drept, ci este un bun care poate fi dat numai de acela care poate să-l și ia. Antonimul vieții nu este moartea, ci neființa. Pentru a putea să ucizi un om trebuie să-i dai o definiție de sub-om, adică să nu aibă caracteristici umane”, a subliniat avocatul Cezar Axinte.

Pr. prof. dr. Ioan Teșu a tras un semnal de alarmă afirmând, în urma prezentării unei statistici privitoare la numărul de avorturi din România și din lume, că familia se află într-o perioadă de criză. „O statistică de săptămâna trecută arată că 58% dintre românce au săvârșit măcar un avort, că 32% dintre ele au făcut două avorturi, 29% au făcut între trei și cinci avorturi și puțin peste 12% au făcut peste cinci avorturi. Anual, în lume se fac între 30 și 55 de milioane de avorturi, iar la fiecare 30 de secunde este avortat un copil. Ne aflăm într-o plină perioadă de criză a familiei; în urmă cu trei luni de zile, citeam opinia unui parlamentar britanic, care considera cuplurile care nasc mai mult de doi copii ca fiind iresponsabile”, a spus pr. prof. dr. Ioan Teșu. La masa rotundă a luat cuvântul și pr. Ioan Antoci, care a mărturisit cum a reușit să convingă medicii de la Spitalul Municipal din Roman să nu mai facă întreruperi de sarcină. „Acest rezultat, ca primul spital din România unde nu se mai fac avorturi să fie la Roman, a fost obținut prin colaborarea cu tot colectivul din spital. N-am făcut această acțiune cu termeni brutali. Le-am spus că nu sunt obligați să respecte legea. Legea nu obligă pe medici să facă avort, ci îi dă dreptul femeii să facă avort. În Spitalul din Roman existau cinci camere pentru «avort la cerere». Acum, acele camere au fost desființate”, ne-a informat pr. Ioan Antoci.

În partea a doua a dezbaterii, studenții prezenți în Sala „Dr. Iustin Moisescu” au adresat întrebări invitaților.

Sursa: ziarullumina.ro

Comentarii Facebook


Știri recente